Mozaik
MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre
najbolji je način da čuvamo
svoju folklornu tradiciju
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Dječja folklorna manifestacija "Djeca sa sela u kolu su vesela" drugi je put održana u Voćinu. Riječ je o dječjoj smotri folklora koju je organizirala Kulturno-umjetnička udruga Voćin, a njezino održavanje omogućila je realizacija projekta koji je financirala Zaklada Hrvatska za djecu. Udruga je, naime, pripremila projekt "Djeca sa sela u kolu su vesela", koji je omogućio osnivanje dječje folklorne sekcije, a održavanje smotre pod istim nazivom nastavak je toga projekta i njezino financiranje također je pomogla Zaklada Hrvatska za djecu. S obzirom na iznimno dobru prihvaćenost manifestacije, KUU Voćin nastavit će s pripremanjem projekata i održavanjem smotre.

– Ove godine odlučili smo pozvati sve dječje skupine u Virovitičko-podravskoj županiji, a u uzvratnom posjetu imali smo i goste iz Jakšića u Požeško-slavonskoj županiji. Djeca se vole družiti, a održavanje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju i da kod djece razvijamo domoljublje i ljubav prema kulturnoj baštini, zato želimo da ova manifestacije postane tradicionalna i sigurno ćemo je održavati i u sljedećim godinama – kaže predsjednica KUU-a Voćin Gordana Peić.

U KUU-u Voćin rade s djecom, u sklopu projekta imaju radionice plesa i sviranja tradicijskih instrumenata koje vode Matea Doner i Tomislav Livaja, a stručni suradnik je Miroslav Šarić. Osim žičanih instrumenata koje imaju, zahvaljujući projektu naručili su dude i diplice, pa će djeca upoznati i te instrumente. Gordana Peić kaže da su se dude nekad u Voćinu tradicionalno svirale prije nego što je došla samica i drugi žičani instrumenti.

– Svrha manifestacije koju smo osnovali i koju održavano je druženje djece sa njihovim vršnjacima koji čuvaju tradiciju, da se upoznaju i zabave. Nije nužno da to bude županijska smotra, ali za djecu nisu pogodna daleka i dugotrajna putovanja, zato potičemo i druga kulturno-umjetnička društva koja imaju dječje skupine da organiziraju svoje smotre pa da se djeca na području županije druže i međusobno pokažu što su naučila – ispričala je Peić.

Na drugoj folklornoj smotri "Djeca sa sela u kolu su vesela" nastupile su dječje skupine KUD-a Mikleuš, KUD-a Čačinci, KUD-a Dugo selo iz Dugog Sela Lukačkog, KUD-a Seljačka sloga iz Špišić Bukovice, KUD-a LIPA iz Nove Bukovice, KUU-a Suhopolje, KUD-a Slavonija iz Jakšića i KUU-a Voćin. Smotru su organizirali KUU Voćin i Turistička zajednica Vrata Papuka pod pokroviteljstvom Općine Voćin i Zaklade Hrvatska za djecu. P. Žarković
Možda ste propustili...

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike