Novosti
NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Jednom od četvorice osumnjičenika, uhićenih zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti nakon što su u Pančevu napali četvoricu državljana Hrvatske, određen je pritvor, potvrđeno je u utorak Hini u pančevačkom Višem tužiteljstvu.

Osumnjičeni su, prema prvom priopćenju Višeg tužiteljstva u Pančevu, uhićeni jer se terete da su 13. travnja oko 1.20 u Pančevu, na parkingu u blizini restorana "Šaran", "po nacionalnoj osnovi vrijeđali oštećene N. K, K. R, M. B. i M. K., četvoricu državljana Republike Hrvatske, zadajući udarce rukama i remenima N. K. i K. R, te dvojici državljana Srbije B. L. i M. C". Prema izvješću novosadskog portala 021, u napadu na četvoricu hrvatskih državljana dvojica državljana Srbije stala su u njihovu obranu. Tužiteljstvo navodi da su "oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji u povodu tog napada. "MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran. MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih uz djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja", navodi se u priopćenju MVEP-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osudio je napad u Pančevu nazivajući ga nedopustivim. "Najoštrije ga osuđujem i oni koji su učinili nešto takvo moraju odgovarati", rekao je Vučić u Mostaru boraveći na Međunarodnom sajmu gospodarstva. Dodao je kako su ga o tome incidentu izvijestili iz hrvatskoga izaslanstva u Mostaru. "Nigdje kod nas i u regiji takve stvari se ne smiju događati", dodao je Vučić. Smatra kako je potrebno jačati međusobno povjerenje i graditi odnose s više iskrenosti u "hrvatsko-srpskim i bošnjačko-srpskim odnosima". H/D.Pav.