Regija
U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Gospodarstvenik tu razliku knjiži u svoje društvo kao potporu Općine, prednost za kupnju parcele onome tko više zapošljava
STRIZIVOJNA



Općina Strizivojna do početka lipnja završit će radove na izgradnji osnovne infrastrukture u novoformiranoj, na tom području prvoj Industrijskoj zoni, a potom raspisuje javni natječaj za prodaju parcela u njoj.

Cijena četvornog metra bit će, kaže načelnik Josip Jakobović, jedinstvena – 1 euro po četvornome metru, uz uvjet da gospodarstvenik Općini dostavi svoj poslovni plan koji mora realizirati u roku od najviše tri godine. Razliku do realne cijene Općina će tretirati kao de minimis potporu, svoju potporu gospodarstveniku, tj. investitoru u gospodarski sadržaj.

Deset parcela


- On tu de minimis potporu Općine mora knjižiti u svoje poslovno društvo - kaže Jakobović i dodaje kako Općina upravo provodi procjenu zemljišta, parcela u zoni. Dakako da će procjena "izbaciti" veću vrijednost zemljišta od simboličnog jednog eura po četvornome metru, a razlika od njega do procijenjene vrijednosti suport je te jedinice lokalne samouprave gospodarstvenicima zainteresiranim da rade upravo u Industrijskoj zoni Strizivojna, čiji su benefiti, uz ostalo, što je ta općina na tromeđi triju slavonskih županija, u blizini je dviju autocesta, A3 – Zagreb - Lipovac i A5 Slavonika, u blizini je i granice s BiH itd.

- U zoni je formirano 10 parcela – pet po 6000, a pet po 6500 četvornih metara - kaže Jakobović.

- Upite za uvjete u zoni dobivamo, a ići ćemo s javnim pozivom za javno savjetovanje od 30 dana i potom će ići natječaj za prodaju. Prednost pri kupnji parcela imat će oni koji budu zaposlili najviše osoba - kaže načelnik Strizivojne, koja je odnedavno prvo digitalno selo u Republici Hrvatskoj.

Odvodnja i prečistač


Istovremeno, Općina Strizivojna ide u šeste izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, a o čemu će, o njihovu prijedlogu, javna rasprava teći od 19. do 26. travnja. Povod za šeste izmjene i dopune PPU-a je, kaže Jakobović, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), odnosno sudjelovanje Općine Strizivojna u velikom projektu izgradnje odvodnje i UPOV-a Aglomeracija Đakovo 2, a u kojem, kaže Jakobović, uz nju i Đakovački vodovod sudjeluje i Općina Viškovci te se odnosi i na, dodaje, dijelove đakovačkog područja koji još nemaju riješen sustav odvodnje.

- Ovim, šestim izmjenama, riječ je o preciznim izmjenama koje se dotiču samo jedne točke, a to je parcela vezana za izgradnju pročistača otpadnih voda, odnosno sustava odvodnje. Treba nam prostor jer to će biti naš uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Za taj se projekt već godinu i pol radi studija, projektno-tehnička dokumentacija - kaže Jakobović, čiji je mandat naslijedio četvrte izmjene i dopune općinskog Prostornog plana uređenja.

Značajan je to projekt za Strizivojnu to više što je riječ o području brojnih i velikih stočara, koji u sadašnjim uvjetima imaju septičke jame koje prazne uz pomoć Creina cisterni. Jer, sustava odvodnje dosad nije bilo, tu je tek dio kolektorske mreže.

Suzana Župan
Odvodnja za četiri do pet godina
- Projektno-tehničku dokumentaciju za projekt odvodnje trebamo dobiti za nekih godinu dana i potom Đakovački vodovod u suradnji s nama dvjema općinama i drugim dionicima u ovom projektu prijavljuje projekt Aglomeracija Đakovo 2 na natječaj Hrvatskih voda, Ministarstva. Prođemo li na natječaju, računamo da bi realizacija trajala zasigurno četiri do pet godina - kaže načelnik Općine Strizivojna Josip Jakobović. Na općinskom je području oko 750 domaćinstava, koja bi sustav odvodnje, prema Jakobovićevim procjenama, mogla dobiti krajem 2020-ih godina.

Značajan je to projekt za Strizivojnu to više što je riječ o kraju brojnih i velikih stočara koji u sadašnjim uvjetima imaju septičke jame koje prazne uz pomoć ‘creina‘, odnosno cisterni. Jer, sustava odvodnje do sada nije bilo, tu je tek dio kolektorske mreže. Kroz projekt prvog digitalnog sela u RH, kaže Jakobović, za poljoprivrednike se rade radionice i prezentacije, a kako bi usvojili nove, digitalne alate.

Možda ste propustili...

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike