Regija
DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro
Objavljeno 16. travnja, 2024.
MARIJANCI



Općinsko vijeće Marijanci većinom glasova odobrilo je raspisivanje javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koje se nalazi u katastarskim česticama Bočkinci, Čamagajevci, Črnkovci, Kunišinci i Marijanci. Zainteresiranima je ponuđeno 108 čestica ukupne površine 101,6 hektara. Utvrđena ukupna početna cijena iznosi 546.281,40 eura.

- Na prodaju su ponuđene čestice koje nisu imale nikakvu prepreku. Obraslost čestice, smještaj unutar građevinske zone ili izgrađen građevinski objekt, sve su to bili razlozi da takve problematične čestice ne uvrstimo u ovaj prvi krug prodaje. Ova odluka dobila je i suglasnost Ministarstva poljoprivrede i nema prepreke da se objavi natječaj - kazao je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić.

Nezadovoljan je bio nezavisni vijećnik Josip Dukmenić jer čestica koju koristi tvrtka Matakovo Marijanci nije uvrštena u natječaj za prodaju iako je plastenik s nje uklonjen. Načelnik Dorkić odgovorio je kako je u fazi pripreme natječaja utvrđeno postojanje tog objekta te će čestica biti ponuđena u drugom krugu prodaje.

Većinom glasova prihvaćeno je i izvješće o ostvarenju općinskog proračuna za 2023. godinu. Prema obrazloženju, ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 1.382.667,83 eura ili 86,11 posto od godišnjeg plana, a ukupni rashodi iznosili su 1.437.411,70 eura ili 89,52 posto od plana. Ostvaren je manjak prihoda nad rashodima od 54.743,87 eura i kada se pribroji preneseni manjak iz prethodnih godina, Općina Marijanci je 2023. završila u minusu od 91.875, 37 eura. Taj manjak, odlukom o raspodjeli rezultata poslovanja koju je Vijeće većinom glasova donijelo, pokrit će se rebalansom proračuna, a koji je također većina izglasala. ‘‘Manjak se ne bi dogodio da su se ostvarili planirani prihodi, odnosno da smo uspjeli realizirati planirani kredit za financiranje rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Ulici Nikole Tesle u Črnkovcima i za izgradnju pješačkih staza‘‘, pojasnio je načelnik.

Ostvareni manjak i planirano ulaganje u rekonstrukciju nerazvrstane ceste Marijanci - Kunišinci, procijenjene vrijednosti 2,2 milijuna eura, razlog su prvog rebalansa proračuna. Rebalansom se mijenja prihodovna i rashodovna strana proračuna. Ranije utvrđeni prihodi povećavaju se za 2,41 milijuna eura i novim planom iznose 5,43 milijuna eura, dok se rashodi povećavaju za 2,32 milijuna eura te dostižu iznos od 5,34 milijuna eura.

S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike