Sport
FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je Sunčevim zrakama na generalnoj probi u drevnoj grčkoj Olimpiji u ponedjeljak uoči službene ceremonije koja je planirana danas (utorak) i koja će obilježiti početak Igara u Francuskoj.

Grčka glumica koja glumi veliku svećenicu upotrijebila je parabolično zrcalo i Sunčeve zrake kako bi zapalila baklju u posljednjoj probi prije tradicionalne ceremonije u utorak na rodnom mjestu Olimpijskih igara u staroj Grčkoj. Ceremonija označava početak štafete baklje po Grčkoj i Francuskoj koja će završiti u Parizu u kojem Igre počinju 26. srpnja. Na ceremoniji će plamen biti upaljen pred grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou, gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo i vodstvom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i malo je vjerojatno da će naići na bilo kakve vremenske probleme, jer u Grčkoj su visoke temperature i pretežno sunčano nebo. U slučaju oblaka koji ne dopuštaju korištenje zrcala za paljenje baklje, kao pričuva koristi se plamen zapaljen tijekom generalne probe.



Nakon što je zapalila baklju, glumica Mary Mina prenijet će plamen prvom nositelju baklje, olimpijskom pobjedniku u veslanju Stefanosu Ntouskosu, na rubu antičkog olimpijskog stadiona za početak 11-dnevne grčke štafete. Plamen će potom u Ateni biti predan organizatorima Igara u Parizu 26. travnja prije nego što provede noć u francuskom veleposlanstvu u grčkoj prijestolnici, a zatim sljedeći dan otputuje za Francusku na jedrenjaku s tri jarbola Belem.



Olimpijski plamen stići će u Marseille 8. svibnja, a očekuje se da će do 150.000 ljudi nazočiti ceremoniji u staroj luci grada prije početka francuske etape štafete. Inače, Marseille, koji su osnovali grčki doseljenici Fokeje oko 600. godine prije Krista, bit će domaćin jedriličarskih olimpijskih natjecanja.



Francuska štafeta trajat će 68 dana i kulminirat će paljenjem olimpijskog plamena na ceremoniji otvaranja Igara 26. srpnja. I. Li. /H
Postoji plan B i C za otvorenje
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je pokrenuo odbrojavanje 100 dana do Olimpijskih igara u Parizu pritom umirujući javnost glede sigurnosti oko ceremonije otvaranja na Seini priznavši prvi put postojanje planova B i C u slučaju terorističke prijetnje.

- Ova ceremonija otvaranja uz rijeku jednog glavnog grada, 26. srpnja, prva je takva u svijetu. Možemo to učiniti i učinit ćemo. Zbog sigurnosti postoje planovi B, pa čak i planovi C i pripremamo ih usporedno - poručio je francuski predsjednik.

Možda ste propustili...

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarčani žele poravnati račun

Najčitanije iz rubrike