Sport
DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Osječani su odigrali odvažnu utakmicu na Poljudu, a posebno veseli doprinos mladih snaga: vratara Kolića, Matkovića i Bukvića
Osijek se, bome, zahuktao, a bilo mu je i vrijeme. Prije točno mjesec dana slika je bila baš loša. Varaždin je slavio na Opus Areni, Osijek je izgubio četvrto mjesto na tablici, ali više od svega zabrinjavala je jalovost te spoznaja kako ga čekaju tri uzastopna gostovanja.

U tom trenutku Bijelo-plavi su imali samo dva trijumfa u gostima u cijeloj sezoni, a onda je krenuo - preporod. Vjerojatno se nitko nije mogao nadati ili, ako hoćete, i sanjati kako će Bijelo-plavi s ta tri gostovanja donijeti svih devet bodova. Ako pobjede nad Slaven Belupom i Rudešom nisu baš imale poseban odjek, a trebale su s obzirom na trenutak u kojem se nalazio Osijek, ova tri boda osvojena u Splitu mogla bi se pokazati ključnima i u cijeloj utrci za četvrto mjesto.

Isplatila se odvažnost


Naravno, ima se još igrati, Osijek ima samo jedan bod više od Lokomotive, ali ako ništa drugo, opet je u statusu lovine, a ne lovca, što je svakako bolja pozicija. Zekić je za drugo ovosezonsko slavlje na Poljudu primijenio sličan recept kao jesenas. Zaigrao je s tri centralna braniča, ali neke su stvari bile bitno drukčije. Osijek je izišao na prazni Poljud vrlo odlučno. Visoko je pritiskao, što je posve poremetilo Splićane u prvom dijelu susreta. Mierez, Matković i Bukvić napravili su odličan posao u tom presingu na posljednju liniju Hajduka, a što je još važnije takav odvažan stav rezultirao je dvama pogodcima u mreži Hajduka u prvih 45 minuta, što će se kasnije pokazati dovoljnim za pobjedu.

- Nije lako igrati u komornoj atmosferi bez gledatelja. Ipak, odlično smo ušli u utakmicu, vrlo hrabro, radili smo visoki pritisak kada god je bilo moguće, usmjeravali stvari na terenu onako kako smo htjeli. Zaista je to izgledalo dobro, žao mi je što neke situacije nismo završavali kako je trebalo, da budemo još opasniji. No zabili smo pogotke koji su nam bili dovoljni za pobjedu - rekao je Zoran Zekić, trener NK Osijek, pa se naklonio svom novom kapetanu Ramonu Mierezu.

- Koliko je on pretrčao, to je nestvarno. Morao sam mu s klupe sugerirati da malo predahne. I uz sve to još je stigao zabiti. Vukao je taj presing, a momčad ga je dobro pratila.

Osijek je u prvom dijelu susreta stvarno izgledao vrlo dobro, no u nastavku, kada je u igru ušla Hajdukova teška artiljerija, bilo je problema.

- Drugo poluvrijeme smo ipak malo patili, posebno kada su ušli Perišić i Kalinić, koji su ipak igračke klase. No imali preko Bukvića sjajnu priliku za 3:1. Mislim da se mogao dosuditi kazneni udarac za nas u sudačkoj nadoknadi - osvrnuo se trener na drugi dio susreta.

No zato je Osijek imao na vratima mladog Franka Kolića, koji je u finišu susreta s tri odlične intervencije sačuvao prednost i donio pobjedu.

- Naravno da me veseli odličan nastup Kolića, ali i ostalih naših mladih igrača, poput Matkovića, Bukvića, Mkrtčjana, koji napreduju iz dana u dan - zadovoljno će Zekić.

Matković specijalist za velike


Hajduk sigurno nije u najboljem trenutku, ali to je već njihov problem. Tri uzastopne gostujuće pobjede trebale bi osječkoj momčadi posve vratiti samopouzdanje uoči završnih borbi za četvrto mjesto. Osijek je djelovao kompaktno, a Mierez je s kapetanskom vrpcom oko ruke doista bio prava lokomotiva koja je vukla suigrače. Ipak, posebno veseli doprinos mlađe garde, na čelu s 18-godišnjim napadačem Antonom Matkovićem, koji postaje "ubojica velikih". Zabio je Dinamu, sada i Hajduku, a to su pogodci koji će svjetla reflektora usmjeriti prema tom darovitom tinejdžeru.

- Prvijenac protiv Dinama mi je bio jako drag, ali ovaj mi je pogodak svakako draži jer smo pobijedili, a i gol je ljepši, jer je bio baš neobranjiv. No moram istaknuti svoje suigrače, prije svih kapetana Miereza, koji se trudio kao zvijer 85 minuta koliko je igrao. Pokušavam se ugledati na njega, on mi je idol u klubu. Pričam puno s njim i na treninzima, daje mi korisne savjete, tako da mu želim zahvaliti što mi daje takvu potporu i vjeruje u mene. Naravno da mi je cilj biti kao on jednog dana. Ne smijem zaboraviti ni našeg vratara Franka Kolića, koji je bio fenomenalan kada je Hajduk pritisnuo - poručio je Matković.

Uglavnom, na Opus Arenu vratili su se osmijesi, a sve što sada Osijek treba jest nastaviti u istom ritmu. Odvažno i "bez pardona"...

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by Sofascore
NIJE MOGLO BEZ SUDAČKIH INTRIGA
Osijek je pobijedio na Poljudu, pa će neke sporne odluke koje su opet išle na štetu Bijelo-plavih ostati po strani. Tri su situacije izazvale kontroverze. Prva je izjednačujući pogodak Hajduka prije kojeg je, ostao je dojam, Brekalo izišao s loptom izvan terena na aut-crti. U drugom poluvremenu nije dosuđen čisti indirekt u kaznenom prostoru Hajduka kada je mladi vratar Buljan prihvatio u naručje loptu vraćenu od svog suigrača. Ipak, najkotroverznija je situacija iz šeste minute sudačke nadoknade kada je Uremović očito igrao rukom u svom kazenom prostoru, ali sudac Fran Jović ni nakon pregleda snimke to nije okarakterizirao kao kažnjivo igranje rukom, iako smo mišljenja da je trebao.

Najčitanije iz rubrike