Novosti
NIJE USPIO DOĆI U JASENOVAC

MUP: Posjet srbijanskog ministra nije bio u protokolu
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da hrvatska policija nije dopustila posjet Jasenovcu srbijanskom ministru za dijasporu jer taj posjet nije bio naveden u programu koji im je prethodno dostavljen.

U MUP-u kažu da su preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova zaprimili notu u kojoj se najavljuje dolazak srbijanskog izaslanstva, no u programu nije bio naveden posjet spomen-području u Jasenovcu. S obzirom na to da u noti nije navedeno da je planiran posjet Jasenovcu, a u skladu sa sigurnosnim protokolima, posjet nije mogao biti odobren, navode iz MUP-a.

Ured ministra Đorđa Milićevića priopćio je da je bio u posjetu Srbima u okolici Novske i potom se uputio prema spomen-parku u Jasenovcu kako bi odao počast Srbima ubijenima u ustaškom logoru tijekom Drugog svjetskog rata. U priopćenju tvrde da su ga na ulazu u kompleks zaustavili hrvatski policajci, koji su ministrovo vozilo okružili trima automobilima. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je u nedjelju navečer da će Srbija zbog ovog događaja uputiti prosvjed Hrvatskoj. Ivica Dačić je to ocijenio kao "sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti". "To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i cijeloj fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", rekao je Dačić u priopćenju i najavio da će njegovo ministarstvo uputiti prosvjed Hrvatskoj.

Đorđe Milićević je, podsjetmo, treći srbijanski dužnosnik koji nije mogao posjetiti spomenik u Jasenovcu, nakon predsjednika Aleksandra Vučića 2022. i bivšeg ministra obrane Aleksandra Vulina 2018. godine. H
Đorđe Milićević je treći srbijanski dužnosnik koji nije mogao posjetiti spomenik u Jasenovcu