Regija
OPĆINA BIZOVAC

Općina modernih pogleda
oblježava 31. rođendan
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Lječilište, lovišta, nezagađeni okoliš, manifestacije turističke su osobitosti
Općina Bizovac, smještena u središnjem dijelu Osječko-baranjske županije, obuhvaća naselja Bizovac, Brođance, Cerovac, Cret Bizovački, Habjanovce, Novake Bizovačke, Samatovce i Selce, s nešto više od 3700 stanovnika.

Povoljan prometni položaj najviše je vrednovan podravskim prometnim koridorom, kojim prolaze trasa državne ceste i regionalna željeznička pruga Osijek - Zagreb. Na području općine aktivno je 108 subjekata malog gospodarstva, od toga 48 obrta, 59 trgovačkih društava i jedna zadruga. Na istočnom ulazu u Bizovac utemeljena je Zona malog gospodarstva Sajmište, koja je u cijelosti popunjena. U općini je 7290 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, površine pod gospodarskim šumama prostiru se na 1320 ha, a ostalo šumsko zemljište na 114 ha. Na općinskom je području 6700 ha iskorištenog poljoprivrednog zemljišta. Općina ima 201 poljoprivredno gospodarstvo koje obrađuje 3900 ha poljoprivrednih površina. U svrhu stvaranja preduvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje Općinsko vijeće donijelo je Program potpore poljoprivredi za razdoblje od 2022. do 2024. godine s 12 mjera.

Okosnica razvoja turizma na području općine vezana je za Bizovačke toplice. Osim Termalne rivijere Aquapolis, na području Bizovca nalaze se Lječilište Bizovačke toplice i Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije KBC-a Osijek. Stanovnicima okolnih naselja omiljeno je kupalište, oaza za ribolovce i izletište popularni "Bajer na ciglani" s nekoliko umjetnih jezera ukupne vodene površine 15 hektara. Sve analize potvrđuju da je kvaliteta bajerske vode izvrsna, a vodama brižno gospodari ribolovno društvo Bandar. Prostor općine pogodan je i za lov. Zajedničko lovište na površini od 3220 ha u zakupu je LD-a Fazan Bizovac, a lovište na površini od 3800 ha zakupio je LD Lug Habjanovci.

Tijekom godine održavaju se različite kulturne i sportske manifestacije, koje privlače značajan broj posjetitelja, gostiju i turista: Olimpijada starih sportova u Brođancima, Bizovačke ljetne večeri, Proljeće u Cretu, Ljetni susreti u Samatovcima. U suradnji s kazališnom družinom Boom!teatar iz Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture provodi se projekt "reKREIRAJmo", u sklopu kojeg su tijekom listopada u Bizovcu organizirane besplatne kazališne predstave, edukativne radionice za djecu, koncerti i večeri poezije. Općina Bizovac u suradnji s Turističkom zajednicom u prosincu je prvi put organizirala adventsko-božićni kulturno-zabavni program.

Blizina Osijeka kao poznatog turističkog odredišta, lječilište, vodene površine termalne rivijere, lovišta, nezagađeni okoliš, zabavne manifestacije te povoljan geoprometni položaj turističke su osobitosti Općine Bizovac, koja iz godine u godinu bilježi dodatni razvoj specifičnih turističkih sadržaja kao i pratećih djelatnosti, s naglaskom na seoski turizam, sportsku rekreaciju i ugostiteljsku ponudu autohtonih proizvoda. Važan doprinos razvoju turizma daje i općinska Turistička zajednica.

Osnovnu školu Bratoljuba Klaića u Bizovcu s područnim školama pohađa 257 učenika - u matičnoj školi 176, u Brođancima 24, u Cretu Bizovačkom 19, u Habjanovcima 16, a u Samatovcima 22 učenika. Općina školi pomaže za različite aktivnosti, osigurava značajna sredstva za sufinanciranje troškova redovitih programa za djecu predškolske dobi i područnog Dječjeg vrtića Maslačak. Za opremu obiteljima novorođene djece iz općinskog proračuna izdvaja se 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo dijete i 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Općina dodjeljuje stipendije za učenike i studente, subvencionira troškove javnog prijevoza srednjoškolaca, studenata i djece s posebnim potrebama te pojedinim učenicima podmiruje troškove smještaja u učeničkim domovima.

Kroz program socijalne skrbi iz općinskog se proračunu izdvajaju sredstva za mjere socijalne zaštite djece i mladih, socijalne zaštite pojedinaca i obitelji te građana starije dobi. Socijalno ugroženim stanovnicima financiraju se troškovi stanovanja, a mladim obiteljima dio postotka kamata na stambene kredite, sufinancira se dio cijene vrtića za djecu koja pohađaju vrtić izvan općine, osnovcima se sufinancira topli obrok, nabava udžbenika i školske opreme. Učenicima slabijeg imovinskog stanja financiraju se troškovi putovanja na izlete i ekskurzije. Općina financira humanitarne akcije i aktivnosti humanitarnih udruga. Kao izravna pomoć ženama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje se skrbe o starijim, bolesnim i nemoćnim osobama u tri navrata provodio se projekt "Zaželi bolji život u Općini Bizovac". Iz općinskog proračuna financira se tridesetak udruga građana. Pružajući financijsku i materijalnu pomoć za obnovu i održavanje sakralnih objekata i vjerske aktivnosti, Općina Bizovac razvila je jako dobru suradnju sa Župom sv. Mateja Bizovac i Župom sv. Ane Brođanci. Iz općinskog proračuna financira se rad svakog nogometnog kluba i Nogometnog centra djece i mladih BSK Bizovac. Usto, planirana je i izgradnja, obnova i rekonstrukcija sportskih objekata. Sanirane su klupske prostorije NK Jadran u Habjanovcima gradnjom nove limene krovne konstrukcije. U okviru proračunskih mogućnosti planira se daljnje uređenje svlačionica i drugih prostora.

U 2023. godini ostvaren je niz komunalnih, infrastrukturnih i društvenih projekata važnih za razvoj bizovačkog kraja. Završena je obnova kurije Normann iz 1830. godine, zaštićenog kulturnog dobra. Provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" revitalizirano je uže središte Bizovca i omogućeno organiziranje različitih turističkih, kulturnih, edukativnih i društvenih aktivnosti i stvaranje pretpostavki za rad knjižnice, etnomuzeja i likovne galerije. Obnova i uređenje kurije ključna je investicija za pozicioniranje Općine Bizovac kao turističke destinacije istočne Hrvatske.

Dio sustava odvodnje izgrađen je u Samatovcima i Bizovcu, a pripremljena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju odvodne mreže u Brođancima, Habjanovcima, Cretu Bizovačkom i Novakima Bizovačkim. Nakon završena dva velika infrastrukturna projekta, sustava odvodnje i rekonstrukcije državne ceste D2 kroz Bizovac, Cret i Samatovce, zasađeni su i novi drvoredi. U Habjanovcima su izgrađene pješačke staza na groblju u dužini od 635 metara. Ispred kuće oproštaja na groblju u Bizovcu uređen je ulazni prostor obložen keramičkim pločicama. Izabran je izvođač radova za izgradnju javne rasvjete u Brkićevoj ulici u Brođancima. Općina je sanirala divlji deponij u Kolodvorskoj ulici u Habjanovcima. Na tu je lokaciju i više drugih postavljen videonadzor. U planu je izgradnja reciklažnog dvorišta.

U svrhu zaštite, očuvanja i efikasnijeg upravljanja dokumentacijom ispisanom na papiru, Općina je digitalizirala kompletnu dokumentaciju od utemeljenja 1993. - više odo 16000 predmeta, više od 32000 podnesaka i akata te više od 160.000 stranica papira.

Općina Bizovac želi se uravnoteženo razvijati koristeći svoje potencijale. Stoga planira razvojne projekte koji će se moći financirati iz resornih ministarstava i fondova EU-a želeći biti poželjno mjesto za život. Za razvoj općine od velike je važnosti suradnja s civilnim udrugama, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, kao i svim drugim pojedincima koji svojim konstruktivnim razmišljanjem i radom žele pridonijeti lokalnoj zajednici u skladu sa smjernicom: "Bizovac – tradicionalna općina modernih pogleda usmjerenih prema svakom pojedincu kao glavnoj okosnici kulturnog identiteta i gospodarskog prosperiteta temeljenog na poljoprivrednim, proizvodno-prerađivačkim i turističkim aktivnostima."
Brojni planovi i kapitalne investicije
Obrazlažući poračun Općine Bizovac za 2024. u prosincu prošle godine, općinski načelnik Srećko Vuković najavio je brojne planove i kapitalne investicije, među kojima je posebno izdvojio EU projekte, od kojih je najvažnije proširenje i dogradnja dječjeg vrtića. Tu su i izgradnja pješačko-biciklističke staze u Valpovačkoj ulici, izgradnja javne rasvjete u ulicama Ive Pavlića i braće Radić u Bizovcu, izgradnju ljetne pozornice i etnokuće u Cretu Bizovačkom, izgradnja prometne infrastrukture koja spaja ulice braće Radić i Hrvatske Republike, izgradnja minitržnice, obnova društvenih domova u Brođancima i Samatovcima, izgradnja nadstrešnice na nogometnom igralištu u Samatovcima, revitalizacija Bizovačkog bajera, obnova i uređenje Olimpijskog stadiona te prostorija NK Gaj u Brođancima i NK Jadran u Habjanovcima, izgradnja gledališta i skladišnog prostora u Sportskom centru NK BSK u Bizovcu.

Spomen-obilježje
U središtu Bizovca otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na pogibiju 7 osoba i ranjavanje 24 osobe u avionskom napadu 7. studenoga 1991. Podignuli su ga Općina i Ministarstvo unutarnjih poslova, a otkrili su ga hrvatski policajac koji je teško ranjen prilikom napada i brat poginulog dječaka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike