Regija
NATJECANJE TRIJU ŽUPANIJA

Crveni križ: Najbolji su Županjci i Vinkovčani
Objavljeno 16. travnja, 2024.
VINKOVCI - Nakon prošlog mjeseca održanih izlučnih gradskih, općinskih i školskih natjecanja mladih Hrvatskoga Crvenog križa, u predvorju Tehničke škole Ruđera Boškovića i Srednje strukovne škole u Vinkovcima održano je Međužupanijsko natjecanje mladih HCK-a, na kojemu je sudjelovalo šest najboljih osnovnih i četiri srednje škole iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije.

U kategoriji podmlatka HCK-a (osnovne škole) najbolji su bili natjecatelji OŠ Ivana Kozarca Županja u sastavu: Dora Balentović, Ena Bakić, Vanessa Vincetić, Klara Rajković, Ivana Lasić i Emilija Lucić pod vodstvom mentorice Marčele Maričić. U kategoriji mladih (srednje škole) prvo je mjesto osvojila ekipa Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci u sastavu: Leona Magdić, Lucija Zec, Filip Bartulović, Gabrijela Pisačić, Andrea Vukovac i Lora Martinović pod vodstvom mentorice Sande Horvatović. Te dvije ekipe predstavljat će najistočniju županiju na Državnom natjecanju u Ludbregu 11. svibnja.


- Plemenita ideja Crvenog križa nastala je pružanjem prve pomoći nakon bitke kod Solferina 1919. godine. Nakon toga osnivač pokreta Crvenog križa došao je na ideju da bi se u svim zemljama trebala osnivati društva koja bi se u vrijeme mira pripremala za slučaj rata kako bi pružala pomoć ranjenicima na bojnom polju. U današnje vrijeme nije potrebno pružati pomoć samo ranjenicima u ratu, upravo to znanje i vještina prve pomoći značajni su za naše mlade humanitarce koji će to znati primijeniti – podsjeća Branko Tomić, ravnatelj vinkovačkog Crvenog križa, i objašnjava kako su ekipe rotacijom prolazile četiri pozicije: dva testa, jedan iz prve pomoći, a drugi iz povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta te dva radilišta s praktičnim zadacima iz prve pomoći sa po tri ozlijeđene osobe.

Filip Bartulović iz pobjedničke vinkovačke ekipe ponosan je što će njegova ekipa predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na Državnom natjecanju

- Pripremali smo se dosta, za međužupanijsko smo se više pripremali za teorijski dio, a za gradsko smo se u praktičnom dijelu najviše spremali – rekao je Filip. M.F.
Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike