Regija
VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli
Objavljeno 16. travnja, 2024.
KRČEVINA - Supružnici Veronika i Zlatko Mrak iz Krčevine svetom misom i obnovom bračnih zavjeta te slavljem s uzvanicima obilježili su 50. obljetnicu bračnog zajedništva.

Misno slavlje i obred obnove zavjeta sakramenta ženidbe u župnoj crvi sv. Josipa u Đurđenovcu vodio je vlč. Nikola Jušić, đurđenovački župnik. Pred obitelji, rodbinom i prijateljima supružnici Mrak još su jednom potvrdili svoju čvrstu vjeru, nepokolebljivu ljubav, uzajamno poštovanje i vjernost svih pola stoljeća zajedničkog života.

Nakon misnog slavlja proslava zlatnog pira nastavljena je u vatrogasnom domu u Beljevini, u veselom raspoloženju slavljenika, njihove obitelji, rodbine i prijatelja, koji su ih darivali tortama i prigodnim darovima.

- Dobili smo 16 torti. Toliko nismo imali kada smo se ženili 1974. godine. A da spomenem da smo ispraznili dvije sobe u kojima smo obavili svatove. Tako je to nekada bilo. Pozvala bi se samo najbliža rodbina - prisjetio se Zlatko.


Veronika i Zlatko vjenčali su se 14. travnja 1974. godine, a priča o njihovu bračnom zajedništvu i suživotu možda iz njihovih usta djeluje jednostavno, ali utjelovljuje većinu pravila kako sačuvati brak.

- Razgovor i dogovor. Komunikacija mora postojati u bračnoj vezi, ne samo kada je lijepo nego i kada je teško. Mora postojati i tolerancija i opraštanje - govori Zlatko.

- U braku je bitno da oba partnera poštuju jedno drugo - dodala je Veronika, koja smatra da je od presudne važnosti i ljubav.

Veronika i Zlatko upoznali su se u srpnju 1969. godine u Podgoraču. Ženio se Zlatkov stariji brat Ivan mještankom iz Podgorača, a u svatovima je bila i Veronika.

- Imala sam 15 godina. Zlatko je bio djever svom bratu. Čim sam ga ugledala, zaljubila sam se. Ali taj put nismo puno razgovarali - ispričala nam je Veronika.

- Došao sam tri mjeseca poslije na Zabavu grožđa u Podgorač, plesali smo cijelu večer i od tada smo se počeli zabavljati. Onda je ona 1972. otišla u Njemačku raditi, a ja u vojsku. Dopisivali smo se. U jednom pismu 1973. godine napisao sam joj da se vrati i godinu poslije smo se vjenčali - rekao je Zlatko.

Nakon vjenčanja živjeli su kod Zlatkovih roditelja u Krčevini, a ubrzo su sagradili i obiteljski dom u kojem danas žive sa sinom Zvonimirom, od kojeg imaju dva unuka, Davida i Niku, koji su im u umirovljeničkim danima radost i neprocjenjivo bogatstvo.


Zaposlili se u obližnjoj tvornici namještaja, parketa i bačava u Đurđenovcu, bivšem DIK-u. Zlatko je radio 27, a Veronika 18 godina. Uz posao u tvornici, supružnici su obrađivali zemlju i držali mliječne krave. Zlatko je i strastveni lovac.

Kroz život i sve životne probleme išli su hrabro i s vjerom, rješavajući jedno po jedno.

- Bilo je uspona i padova, ali smo ustrajali. Unatoč svim životnim olujama i bolestima, koje smo uspjeli prebroditi, opstali smo zajedno - zaključuju supružnici Mrak.



Snježana Fridl
Možda ste propustili...

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike