Osijek
IZLOŽBA RADOVA OSOBA S TEŠKOĆAMA

“Osjećaji” su prikaz inkluzije i zajedništva, talenta i inspiracije
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Izložba "Osjećaji", na kojoj su predstavljeni radovi osoba s intelektualnim teškoćama, otvorena je prošlog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Osijek. Ravnatelj Učilišta, dr. sc. Marin Seleš, ponosno je istaknuo kako je to iznimna prilika za njih kao instituciju, te da je izložba rezultat predanog rada u radionicama koje su se održavale u prostorima Učilišta. Naglasio je važnost obostranog učenja i potrebu za poticanjem inkluzije, istaknuvši da je Grad Osijek u mnogočemu primjer inkluzivnog grada, koji svakom pojedincu pruža mogućnost da pokaže svoju vrijednost.

Voditeljica projekata, Sanja Kovačić, bila je ključna figura kao mentorica u nizu projekata, naglašavajući da je suradnja s osobama s intelektualnim teškoćama izazovna, ali i inspirativna i motivirajuća. Istaknula je da su polaznici iznimno talentirani i da su sposobni postići puno više nego što se često pretpostavlja.

Učilište se aktivno priprema za buduće projekte s fokusom na radu s osobama s invaliditetom, s već ostvarenim uspjesima privlačenja znatnih financijskih sredstava. Ističući važnost davanja prilike osobama s invaliditetom, Učilište je proteklih godina privuklo više od 750.000 eura nepovratnih sredstava iz fondova EU-a, sa svrhom podizanja kvalitete života i zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Nekoliko je autorica izložbe podijelilo svoje dojmove i zahvalilo na podršci istaknuvši rad mentorice, prof. Vedrane Belanović Gibičar, koja je vodila proces stvaranja izložbe.

Nakon govora i razgledanja izložbe gosti i autori družili su se u neformalnoj atmosferi, te su brojnim fotografiranjima ovjekovječili trenutak na koji su mnogi iznimno ponosni.

Važno je istaknuti da će nakon završetka izložbe u Učilištu ona biti postavljena u digitalnom obliku na društvenim mrežama, gdje će se održati humanitarna aukcija tih radova. Sva će prikupljena sredstva biti uplaćena na račun Osječkog centra za inkluziju, s ciljem financiranja maturalnog plesa za polaznike/autore.

U svjetlu ovog događaja, važno je naglasiti ne samo važnost inkluzije nego i prihvaćanje različitosti kao ključne vrijednosti za napredak društva, poručuju iz Učilišta. I.R.G.
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike