Osijek
PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Stacionar Zavoda za dermatologiju i venerologiju preseljen je u novouređene prostore i nakon dugo vremena ponovno se nalazi u krugu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Preseljenje stacionara Zavoda za dermatologiju i venerologiju od velikog je značenja za našu ustanovu i pacijente, s obzirom na to da da je nakon dugih 40 godina opet smješten na glavnu lokaciju KBC-a Osijek, u Huttlerovu ulicu - rekao je doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Planirana obnova zgrade Zavoda za dermatologiju i venerologiju uključuje tri faze. Prva faza obuhvaća vanjsku ovojnicu, krov i vanjsku stolariju, druga je faza uređenje tzv. južne barake namijenjene za stacionar Zavoda, a planirana je i treća faza koja obuhvaća uređenje još jedne barake u kojoj će se nalaziti poliklinika za dermatologiju s dnevnom bolnicom. Tako bi se zaokružilo cjelokupno uređenje Zavoda za dermatologiju i venerologiju - pojasnio je ravnatelj Zubčić.

Od prošlog se tjedna u stacionaru u krugu bolnice nalaze pacijenti i dežurni liječnici. "Ovim smo preseljenjem riješili nekoliko problema. Prije svega na staroj lokaciji nismo imali dizalo za pacijente, stacionar je bio na prvom katu, i to nam je otežavalo funkcioniranje. Hranu i oprano rublje trebalo je dovoziti na tu lokaciju, tu su se obavljali i konzilijarni pregledi.


Ravnatelj Zubčić zahvalio je OBŽ-u i Gradu Osijeku na sredstvima koja su kroz donacije dali za uređenje Zavoda, a sam KBC uložio je 220.000 eura kroz građevinske radove i opremu (novi električni kreveti, ormarići i druga oprema).

Izražena je nada da će se ove godine uspjeti složiti financijska konstrukciju za treću fazu uređenja Zavoda, na dobrobit svih pacijenata, ali i osoblja koje tu radi. Premda se radi na izgradnji nove zgrade KBC-a Osijek, neuvjeti prostori Zavoda nisu mogli čekati i odlučeno je krenuti u njihovo uređenje - istaknula je Marija Šola, dr. med., v. d. pročelnice Zavoda za dermatologiju i venerologiju.

- Neizmjerno nam je važno što smo se nakon 40 godina vratili u bolnički krug jer nam to olakšava svakodnevno funkcioniranje. Do sada smo bili smješteni na lokaciji Park Katarine Kosače 10, u staroj zgradi neprimjerenoj i neuvjetnoj za smještaj bolesnika. Prije tri godine obratila sam se Osječko-baranjskoj županiji s molbom sa se obnovi taj prostor, no daljnjim je razgovorima odlučeno da se renovira zgrada u bolničkom krugu koja je pripadala Odjelu za psihijatriju. Sada, nakon obnove, naši pacijenti borave u izvrsnim uvjetima. Kapacitet odjela je 12 kreveta, uz četiri kreveta dnevne bolnice. Zavod je jedina takva ustanova u istočnom dijelu Hrvatske i gravitira mu svih pet slavonskih županija - rekla je dr. Šola.


Dodajmo da su u jednoj sobi smještena tri pacijenta, a svaka soba ima sanitarni čvor. Na staroj su lokaciji ostale ambulante, no u planu je uređenje prostora u krugu bolnice i za tu djelatnost, tako da bi cjelokupni Zavod u bližoj budućnosti bio na lokaciji u Huttlerovoj.

Da je doista riječ o lijepo uređenim prostorima primjerenim potrebama bolesnika 21. stoljeća, uvjerili smo se i sami, a kroz stacionar nas je provela Božica Kurtović, v. d. glavne sestre Zavoda za dermatologiju i venerologiju.

Vesna Latinović
Najčitanije iz rubrike