Osijek
VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Prokišnjavanje je krova utjecalo na električne instalacije pa je postojala i prijetnja požarom
Već dugo u našoj rubrici Dnevno, u kojoj, između ostalog, objavljujemo i radno vrijeme Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO), stoji kako je njezin ogranak na Jugu 2 zatvoren do daljnjeg, stoga smo na adresu te ustanove poslali upit što je točno posrijedi i kada će stanovnicima jednog od najvećih osječkih naselja opet biti dostupna njihova knjižnica.

Kako nam je otkrila ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen-Farkaš, viša knjižnjičarka, riječ je o poslovnom prostoru u vlasništvu Grada Osijeka u kojem se obavlja gradska knjižnična djelatnost za potrebe stanovništva toga dijela grada, a razlog zbog kojeg je toliko dugo zatvoren jest u dotrajalom krovištu, kojemu je potrebna temeljita obnova.

“Problemi su počeli sredinom prošle godine, kada je došlo do urušavanja dijela stropa na ulaznom dijelu prostora, pri čemu je jedno rasvjetno tijelo palo i povuklo za sobom strujne kabele kojima je povezano. Radi sigurnosti djelatnika i korisnika bili smo prisiljeni privremeno zatvoriti ogranak za rad s korisnicima", otkrila je u dopisu ravnateljica Pađen-Farkaš, te dodala kako je zbog nedostatka financijskih sredstava obavljena privremena sanacija nastale štete.

“Nedugo nakon privremene sanacije, ponovno se dogodilo prokišnjavanje stropa na dijelu gdje se nalaze električne instalacije, što je činilo izuzetno veliku opasnost od nastanka požara, a posebno s obzirom na to da se zbog količine knjiga radi o prostoru u kojem postoji velik rizik od požara i njegova širenja na ostatak objekta. U razgovoru s nadležnim predstavnicima Grada dogovoreno je da će se u proračunu za 2024. godinu planirati i osigurati sredstva kako bi se obavio sveobuhvatni popravak krova, te je trenutno na mrežnoj stranici Grada Osijeka objavljen Poziv za dostavu ponuda za sanaciju krovišta - Opatijska ulica 26f", dodaje ravnateljica GISKO-a.

Dok postupak javne nabave, a onda i radovi, ne budu gotov, GISKO je korisnicima omogućio da građu posuđuju na svim posudbenim odjelima Knjižnice ili se koriste uslugom dostave knjiga na kućnu adresu. Također, nude e-knjige, koje se mogu posuditi i čitati na svim uređajima koji omogućavaju povezivanje uređaja s Adobe ID-om i podupiru zaštićen knjižni format EPUB DRM. Elektroničke knjige, njih 643, dostupne su korisnicima preko platforme iBiblos.

Inače, uslugama GISKO-a tijekom 2023. godine koristila su se 11.233 korisnika. Broj korisnika za svaki odjel ili ogranak, pa tako i za onaj na Jugu 2, nije moguće zasebno iskazati, no poznato je kako ogranak Jug 2 posjeduje čak 22.354 jedinica građe (za odrasle, djecu i referentne građe).

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike