Osijek
SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni
tretmani u Bilju
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Dok u gradovima i općinama bezbrižno hodamo parkovima i ulicama uživajući u sunčanom vremenu, ni na kraj pameti nisu nam komarci, ali ima onih koji o tome misle na vrijeme, kako bismo ljeto proveli ugodnije, sa što manje letećih krvopija. Zgodno je spomenuti da ravno iz sezone zimske službe prelazimo u sezonu službi za borbu protiv komaraca, s kojima se upravo sklapaju ugovori.

Naime, pripreme su za sezonu komaraca obavljene i već su počeli larvicidni tretmani. Poznato je da je područje Kopačkog rita jedno od glavnih legla, pa su stoga na područje općine Bilje, točnije, na 7,5 km i 60 ha, još prije nekoliko dana stigle dvije ekipe s prskalicama. Podsjetimo, Općina Bilje i ove je godine partner u projektu zajedničkog tretiranja komaraca, pa je sklopila sporazum s Gradom Osijekom. Objava rata komarcima počela je uz preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a novac su osigurale općine oko Osijeka i Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i država.

Opremljeni dronovima, amfibijama, prskalicama, avionima očekuju da će ovogodišnja bitka biti kao lanjska, kada su tretmani pokazali veliku učinkovitost. Podsjetimo, više od 95 posto komaraca koji dođu u naselja čine takozvani poplavni komarci, koji se izlegu na poplavnim područjima, pa ih se zato zajednički suzbija, evo, već drugu godinu, na mjestima gdje se roje. Uz Bilje i Osijek u spregnutu akciju uključeni su i Erdut, Darda i Petrijevci - svi skupa imaju ove godine na raspolaganju rekordan iznos - više od 1,9 milijuna eura, a prošle je godine utrošeno 1,5 milijuna eura.

Općina Bilje, čulo se na potpisivanju sporazuma, na kojem je načelnik Željko Cickaj najavio dodatna sredstva za ovu godinu iz proračuna, osigurala je znatno veća sredstva. "Gotovo smo za ovu godinu udvostručili planirana sredstva. Povećana su s lanjskih 39.000 eura na 70.000 eura", kaže Cickaj.

I ostale su općine povećale iznose za tu namjenu - Erdut sa 100 na 150 tisuća eura, Darda s 10.000 na 12.000 i Petrijevci s 30.000 na 80.000 eura.

Svi se skupa nadaju da neće morati utrošiti sav novac, odnosno da će ova sezona biti lakša od prošle, iznimno zahtjevne, kada su zabilježena četiri vodena vala. Prošlogodišnji “savez” bio je pilot-projekt zajedništva, u kojem je osiguran i pilot s dvomotornim avionom kako bi se, nakon 14 godina, ponovno moglo tretirati komarce iznad naselja, a bilo je dopušteno i tretiranje kod Kopačkog rita. D. Pejić
Na komarce će se ići i dronovima, amfibijama, prskalicama i avionima, pa se očekuju izvrsni rezultati

Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike