Autoglas
ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Kineski proizvođači automobila i špediteri naručuju rekordan broj brodova kako bi podržali val isporuka električnih vozila, pokazuju podatci konzultantske tvrtke Veson Nautical. Kineska flota trenutno zauzima osmo mjesto u svijetu s 33 broda za prijevoz automobila, pokazali su podatci. Na prvom je mjestu Japan s 283 broda, a slijede Norveška sa 102, Južna Koreja sa 72 i, zanimljivo, porezna oaza Otok Man sa 61 brodom.

No kineske kompanije već su naručile još 47 brodova, što čini četvrtinu svjetskih narudžbi. Kupci su proizvođači automobila SAIC Motor, Chery Automobile i BYD, ali brodove naručuju i logističke tvrtke poput COSCO-a i China Merchantsa. “Nakon što ta ‘armada’ bude isporučena Kini, udio flote brodova za prijevoz automobila pod kineskom kontrolom skočit će sa sadašnjih 2,4 posto na 8,7 posto”, rekao je Andrea de Luca iz Vesona. “Očekujemo da će biti uspostavljene i nove trgovačke rute, gotovo isključivo za kineske proizvođače automobila”, dodao je De Luca. Većina dosadašnjih narudžbi na globalnoj razini, njih 82 posto, otišla je kineskim brodogradilištima, pokazuju podatci.

Zbog žestoke konkurencije, koja spušta cijene, štedljivih potrošača i slabašnog domaćeg gospodarstva proizvođači automobila ubrzano se šire na tržišta na kojima mogu postići bolje cijene. Kina je prošle godine pretekla Japan i postala najveći izvoznik automobila u svijetu. Samo BYD izvezao je lani više od 240 tisuća automobila, a ove godine planira ih izvesti do 400 tisuća. I inozemni konkurenti, poput Tesle i Volkswagena, proizvode u Kini više automobila za potrebe izvoza kako bi iskoristili troškovno učinkovit lanac opskrbe.

Zbog rasta vozarina i potpore lokalnih vlasti proizvođači automobila odlučili su sada kupovati brodove i sami ih isporučivati. Učinjeno je to nakon zbrajanja troškova najma postojećih brodova stranih vlasnika. Naime, do kraja 2023. najam broda koji može prevesti 6500 vozila stajao je 115 tisuća dolara dnevno, više od sedam puta više od prosjeka u 2019. godini, prema podatcima konzultantske tvrtke Clarkson. H
Možda ste propustili...

MOTOCIKL KOJI SLAVI STRAST I EMOCIJE SENNINE TRKAĆE KARIJERE

Ducati odaje počast Senni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana