Mozaik
77. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Otkriven program i 19 filmskih naslova u utrci za Zlatnu palmu
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Francis Ford Coppola predstavlja dugo najavljivanu epsku SF dramu “Megalopolis”, koja je nastajala punih 40 godina
Iris Knobloch i Thierry Fremaux, predsjednica i direktor filmskog festivala u Cannesu, ovih su dana u Parizu predstavili program 77. izdanja, koje se održava od 14. do 25. svibnja.

2000 prijava


- Ovogodišnja selekcija nije bila jednostavna, više od 2000 filmaša prijavilo je svoje filmove. U idućim ćemo danima gotovo sigurno objaviti još nekoliko naslova kako bismo zaokružili uobičajenih 21 ili 22 filma u konkurenciji za nagrade - izjavio je Thierry Fremaux, otkrivši 19 naslova koji će se natjecati za Zlatnu palmu.

Već standardno za globalno najvažniji i najglamurozniji filmski festival glavni je program impresivan miks bivših kanskih laureata, dobrih starih znanaca i miljenika, slavnih filmaša, proslavljenih autora i nekih novih imena čije karijere nakon Festival de Cannes iskustva više nikada neće biti iste.

Tu su grčki enfant terrible Yorgos Lanthimos sa stiliziranom humornom dramom "Kinds Of Kindness" s tri priče, u kojoj se nakon hvaljenog i nagrađivanog art hita "Uboga stvorenja" ponovno udružuje s Emmom Stone i Willemom Dafoeom; proslavljeni talijanski filmaš Paolo Sorrentino ("Velika ljepota", "Božja ruka") predstavlja dramu "Parthenope", o ženi prema kojoj je napuljska mitološka sirena (navodno) dobila ime; poznata engleska filmašica Andrea Arnold u Cannes se vraća s provokativnom pričom "Bird", o djevojci iz predgrađa koja pokušava izbjeći svoju sudbinu; dobitnik Zlatne palme Jacques Audiard ("Dheep") donosi neobičan spoj krimića, melodrame i mjuzikla "Emilia Perez", u kojem glume Selena Gomez i Zoe Saldana, a njegov francuski kolega Christophe Honoré predstavlja metadramu "Marcello Mio", u kojoj Chiara Mastroianni, kći Marcella Mastroiannija i Catherine Deneuve, koja također nastupa u filmu, provodi ljeto "transformirajući" se u svog slavnog oca. U konkurenciji su i Sean Baker ("Projekt Florida") s humornom dramom o seksualnoj radnici "Anora"; švedski filmaš iranskog podrijetla Ali Abbasi ("Sveti pauk", HBO serija "The Last of Us") donosi biografsku dramu o Donaldu Trumpu kao nekretninskom biznismenu 1970-ih i 1980-ih "The Apprentice"; ruski autor u izbjeglištvu Kirill Serebrennikov ("Žena Čajkovoskog", "Ljeto") režirao je dramu na engleskom "Limonov: The Ballad", o životu istoimenog ruskog pisca, pjesnika i političara u Rusiji, Europi i Americi u drugoj polovini 20. stoljeća, a proslavljeni kineski art-house filmaš i kanski veteran Jia Zhang-ke ("Pepeo ljubavi") potpisuje igrano-dokumentarnu dramu "Feng Liu Yi Dai" (u slobodnom prijevodu "Uhvaćena u plimi") s elementima mjuzikla, o ženi koja prolazi kroz burno razdoblje života.

Stiže Furioza


Crème de la crème ovogodišnje utrke za Zlatnu palmu zaokružuju tri holivudske autorske ikone. Francis Ford Coppola predstavlja dugo najavljivanu epsku SF dramu "Megalopolis" - o arhitektu koji nakon kataklizme želi izgraditi New York kao utopijski grad - koja je nastajala punih 40 godina i koju je ikonički američki redatelj osobno financirao sa 120 milijuna dolara; Paul Schrader potpisuje dramu "Oh Canada", o jednom od 60-ak tisuća Amerikanaca koji su zbog regrutacije za rat u Vijetnamu pobjegli u Kanadu, s Richardom Gereom i Umom Thurman u glavnim ulogama, a legendarni kanadski žanrovski filmaš David Cronenberg donosi horor-triler "The Shrouds", o ožalošćenom udovcu koji izmišlja stroj za komunikaciju s pokopanima na groblju. S filmovima izvan konkurencije pridružuju im se još dva holivudska teškaša: George Miller s akcijskim spektaklom "Furiosa: A Mad Max Saga", prednastavkom kultnog hita "Pobješnjeli Max: Divlja cesta", i Kevin Costner s prvim dijelom svog epskog vesterna "Horizon: An American Saga", o rađanju američke nacije, ili "kako je Zapad osvojen i izgubljen u krvi, znoju i patnji". Kansku invaziju legendarnih holivudskih veterana upotpunjuje otac "Ratova zvijezda" i "Indiane Jonesa" George Lucas, kojemu će na završnoj ceremoniji 25. svibnja biti dodijeljena počasna Zlatna palma za životno djelo.

Stjepan HUNDIĆ
Georgu Lucasu će na završnoj ceremoniji 25. svibnja biti dodijeljena počasna Zlatna palma za životno djelo

Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

HRVATSKA IDE U BORBU ZA PLASMAN NA SVJETSKOM PRVENSTVU U ESPORTU

Dva ženska tima na pragu povijesnog uspjeha

Najčitanije iz rubrike