Regija
UDRUGA RATNIH VETERANA HRVATSKI DOMOBRAN

Novo izdanje Spomenara hrvatskim žrtvama navodi gotovo šest tisuća imena stradalnika
Objavljeno 15. travnja, 2024.

SLATINA - Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina osnovana je 1993. godine kao ogranak Udruge ratnih veterana Hrvatske 'Hrvatski domobran', a od 2019. godine djeluje kao samostalna dragovoljna izvanstranačka i neovisna udruga pripadnika hrvatske domovinske vojske Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata, stradalnika na križnim putovima i za vrijeme komunističkog režima te članova njihovih obitelji, pravnih osoba i ostalih štovatelja i prijatelja hrvatskoga domobranstva. Vrlo uspješno djelovanje udruge pokazala je i redovna godišnja skupština njenih 87 članova, o čemu je govorio predsjednik Ivan Levar.


– Izvršni odbor udruge na 11 održanih sjednica razmatrao je provođenje odluka skupštine, tekuću problematiku i mogućnosti poboljšanja djelovanja udruge. – rekao je Levar i u svom izvješću podsjetio na putovanja članova udruge u Vukovar i Ilok, na putove kojim su prolazile kolone križnog puta, na posjet Krašiću – Dolini kardinala, Jazovki i Zaprešiću. Izaslanstva Izvršnog odbora sudjelovala su na skupštinama udruga u Kruševu, Virovitici, Našicama i Orahovici, a zajednički su posjetili mjesta partizanskih poslijeratnih zločina Crni potok kod Našica, Bukovo kod Suhopolja, Crni jarak i Slatinski Drenovac.

Na dan Svih svetih članovi udruge obilaze spomen-obilježja u Čađavici, Voćinu, Slatini, Slatinskom Drenovcu, i polažu cvijeće i upaljene svijeće, a na Svjetski dan ljudskih prava na zagrebačkom Mirogoju članovi udruge nazočili su komemoraciji na oskvrnjenim grobovima hrvatskih vojnika poginulih u razdoblju između 1941. i 1945. godine. Najznačajniji događaj za udrugu bila je svečana proslava 30. obljetnica rada.


– Redovito obilježavamo značajne datume vezane za prošlost Lijepe Naše, a svakog petka nalazimo se u prostoriji udruge. Moram reći da boravak u našoj prostoriji nije ugodan jer za hladnog vremena u njoj možemo biti samo u kaputima. Naime, zbog derutne stolarije i nemogućnosti zatvaranja prozora ne možemo zagrijati prostoriju, a u Gradu već godinama ne reagiraju na naše molbe da se taj problem riješi, premda uredno plaćamo najam prostora. – rekao je predsjednik udruge.

Posebno je zadovoljstvo predsjednik Levar izrazio što je udruga uspjela objaviti knjigu „Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije“. – To je treće, dopunjeno izdanje knjige, ali prvo u izdanju Udruge Hrvatski domobran, u kome je navedeno gotovo šest tisuća imena stradalnika na ovom našem području. Sve navedeno u knjizi provjereno je, imena, datumi, mjesta pogibije, i to je završetak našega rada koji je trajao 25 godina. Knjiga će sigurno olakšati rad budućim istraživačima, ako se netko bude htio baviti ovim poslom. Želim svima zahvaliti što ste nas pratili, što ste nam bili podrška i što ste nam pomogli ostvariti sve planirane aktivnosti. – rekao je predsjednik Levar.

Čestitke na provedenim aktivnostima, ustrajnom radu, obavljenim istraživanjima i otkrivanju hrvatskih žrtava te na objavljenoj knjizi predsjedniku Levaru i zaslužnima izrazili su predsjednik Udruge Hrvatski domobran Našice Željko Tomić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Orahovica Stjepan Dujmić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Tomo Grahovac, predstavnik Hrvatskoga časničkog zbora Slatina Krunoslav Cukor, predsjednik slatinske Udruge Ličana Vila Velebita Željko Šnjarić i predsjednik Udruge umirovljenika Slatina Vladimir Domić. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike