Novosti
IZBORI U HRVATSKOJ

Svjetski mediji: Premijer stabilnosti protiv popularnog predsjednika oštra jezika
Objavljeno 15. travnja, 2024.

 Neuobičajena odluka predsjednika Zorana Milanovića da izrazi premijerske ambicije na parlamentarnim izborima tema je i svjetskih medija koji ga opisuju kao političara „oštra jezika” koji je svojim angažmanom poremetio očekivanja da na izborima glatko pobijedi vladajuća stranka.

Sudjelovanje hrvatskog predsjednika „oštra jezika” na izborima u srijedu „možda nije po ustavu”, no svakako je unijelo živost u ranije predvidljive izbore, piše u ponedjeljak BBC.

Britanski medij objašnjava su parlamentarni izbori u Hrvatskoj dosad imali ustaljeni obrazac – utrku SDP-a i HDZ-a u kojoj je većinom pobjeđivala stranka desnog centra radi velikog članstva i snažne organizacije, iako oporbene stranke tvrde da tu prste ima i korupcijsko djelovanje.

„Ovi izbori mogli bi biti drugačiji. Sve zbog prisutnosti Zorana Milanovića”, prenosi BBC, opisujući predsjednika kao najpopularnijeg političara čija je nesvakidašnja odluka smanjila raniju veliku razliku u anketama između dviju najvećih stranaka.

Milanovićeva taktika

Mete Milanovićevog „oštra jezika” bili su stanovnici susjedne Bosne i Hercegovine, ilegalna migracija i vojna pomoć Ukrajini, ali je govorio s divljenjem i o ruskoj vojnoj moći, tvrdi britanski medij, proglašavajući to „neuobičajenim” stavovima za političara koji navodno pripada lijevom centru.

BBC piše kako se dio pripadnika ljevice nada da predsjednik igra „lukavu igru”, a da nije riječ o tome da zapravo otkriva svoj pravi karakter. Izjavu BBC-ju dala je Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja stranke Možemo, koja smatra da je riječ o predsjednikovoj „taktici” jer on govoreći o pitanju vojske, sigurnosti ili Hrvata u BiH zapravo preuzima stavove koji su inače dio HDZ-ove strategije.

Njemački Deutsche Welle u ponedjeljak, pak, piše da njemačkim političarima „izlazi na vidjelo strah od tektonskih promjena” u Hrvatskoj u slučaju Milanovićeve pobjede.

Zastupnik Christian Haase iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), saveznice HDZ-a iz Europske pučke stranke, za DW govori kako Berlin u premijeru Andreju Plenkoviću „ima pouzdanog partnera”, što je u „nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati”.

Haase ističe kako se „Milanovićevi stavovi o Rusiji” itekako registriraju u Berlinu te da neke njegove nedavne izjave „nisu dostojne jednog predsjednika”.

Hrvatska poput Slovačke?

Liberalni zastupnik Bundestaga Oliver Lukšić za njemački medij je rekao kako je „čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO” od velike važnosti za Berlin, zbog čega vlada zabrinutost od eventualnog premijerskog mandata Milanovića.

Lukšić je rekao kako su mnogi u Njemačkoj „iziritirani” njegovim izjavama i stavovima poput onih o BiH, EU-u ili ratu u Ukrajini.

Hrvatska bi u slučaju njegove pobjede mogla ići smjerom Slovačke u kojoj je pobijedio proruski političar Robert Fico, tvrdi liberalni zastupnik.

DW piše Milanovića kritiziraju i socijaldemokrati iz Bundestaga poput Josipa Juratovića koji „ne zna zašto se Milanović tako ponaša” iako je „inteligentna osoba”. On tvrdi kako su neke predsjednikove protuimigrantske i nacionalističke izjave „uzdrmale” socijaldemokrate u Berlinu.

Dopisnik njemačke agencija dpa za DW Thomas Brey rekao je kako ni Plenković ni Milanović „ne blistaju svojim stavovima”, jer on i u ponašanju premijera „vidi neke antidemokratske tendencije”.

Brey tvrdi kako je dio njemačkih analitičara „pomalo zabrinut” sve autoritarnijim Plenkovićevim političkim stilom te da će on „tim putem nastaviti ako se iznevjere njegove europske političke ambicije u kojima on sebe vidi na nekoj važnoj poziciji u Bruxellesu".

Politički sukob u jednoj od siromašnijih zemalja EU

Associated Press u ponedjeljak piše o „političkoj krizi” zbog sukoba između aktualnog premijera Plenkovića te „populističkog” predsjednika Milanovića koji „neformalno” vodi savez lijevih i centrističkih stranaka.

Američka novinska agencija piše da bi ostankom HDZ-a na vlasti Hrvatska zadržala „relativnu političku stabilnost i nastavila prozapadnim kursom”, a da bi prevaga SDP-a potencijalno „otvorila prostor za snažniji proruski utjecaj” kakav se vidi u Mađarskoj i Slovačkoj.

AP piše kako Milanovićevo „živopisno korištenje uvreda” protiv protivnika mnoge zgrozila, no da on i dalje ostaje najpopularniji političar u anketama jer je viđen kao netko tko govori otvoreno i koristi se običnim jezikom u odnosu na „rezerviranijeg” Plenkovića.

Euractiv u ponedjeljak piše kako se sraz dvojice političara događa u vrijeme dok je država suočena s „raširenom korupcijom, kroničnim nedostatkom radnika, najvećom inflacijom u eurozoni te nepopustljivim ilegalnim migracijama na njezinim granicama”, opisujući Hrvatsku kao „jednu od najsiromašnijih članica” EU-a. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike