Novosti
PREMINUO JOSIP MANOLIĆ

Više od stoljeća burnog osobnog i političkog života
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Najdugovječniji hrvatski političar preminuo je u 105. godini * Politikom se bavio od 1938.

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, umro je u ponedjeljak ujutro u 105. godini, a tu je vijest za medije potvrdila njegova kći Zrinka.

Manolić je rođen 22. ožujka 1920. godine u Kalinovcu kod Đurđevca, kao najmlađe od četvero djece u obitelji Ivana i Kate Manolić. U Bjelovaru je završio srednju obrtničku školu, smjer za postolara, a politikom se počeo baviti već u dobi od 17 godina. Bio je član Komunističke partije od 1939. U antifašističkom je ratu sudjelovao od 1941., a nakon Drugog svjetskog rata bavio se unutarnjim poslovima. Na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 1960. Bio je, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, jedan od osnivača HDZ-a 1989. i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države. Bio je i prvi predsjednik njezina Izvršnog odbora, potom od 1990. do 1993. potpredsjednik HDZ-a. Na izborima 1990. i 1992. bio je izabran za zastupnika u Saboru RH. Bio je potpredsjednik Predsjedništva RH (1990.), predsjednik Vlade RH (1990. - 1991.), predsjednik Kriznoga stožera RH te predstojnik Ureda za zaštitu ustavnoga poretka (1991. - 1993.). No 1994. godine razišao se od HDZ-a i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati, kojoj je bio potpredsjednik i predsjednik. Objavio je 2015. godine autobiografsku knjigu "Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku".


Prije nešto manje od mjesec dana, 22. ožujka, Josip Manolić proslavio je svoj 104. rođendan. Nakon Drugog svjetskog rata oženio se svojom prvom suprugom Marijom Erker, s kojom je bio u braku sve do njezine tragične smrti 2003. u Zagrebu, te ima tri kćeri. Anegdota kaže da je zakasnio na vlastito vjenčanje, jer je bio zadužen za osiguranje Titova prolaska pokraj Bjelovara.

Od zanimljivosti iz njegove biografije valja izdvojiti da je u vrijeme kada je Manolić obnašao dužnost predsjednika Vlade RH, naslijedivši Stipu Mesića na toj dužnosti, Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, čime je započet proces razdruživanja Hrvatske od jugoslavenskih republika. Obnašao je dužnost predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP-a), a Tuđman mu je dao ključnu ulogu u stvaranju nove hrvatske obavještajne zajednice.

U kolovozu 2020. godine preminula je njegova 36 godina mlađa supruga Mirjana Ribarić kojom se oženio kada je imao 96 godina. Zbog svoje dugovječnosti bio je i predmet dobroćudnih šala koje mu, kažu, nisu smetale, a na Facebooku postoji i satirična stranica s nazivom “Joža Manolić je nadživio”. U srpnju prošle godine udala mu se 70-godišnja kći Zrnka, koja je i potvrdila vijest o njegovoj smrti.

Dijana Pavlović
U kolovozu 2020. preminula je njegova supruga Mirjana Ribarić, kojom se oženio kada je imao 96 godina
“DRUGE SILE”
Krajem prosinca 2019. godine Manolić je u intervjuu Jutarnjem listu opisao kako je to biti stogodišnjak. “Naviru lijepa sjećanja, ali i ružni događaji koji su ostavili traga. Ja sam u formi kao čovjek koji nije dao da ga maknu s puta koji je odredio. Jer ja sam sâm odredio svoj put. Istina, nisam odredio da ću doživjeti 100 godina. To su izgleda odredile neke druge sile”, rekao je tada Manolić Jutarnjem listu.
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja