Svijet
SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u nedjelju u Kinu, započevši putovanje u kojem se suočava s izazovima političkog balansiranja dok namjerava ojačati gospodarske veze s najvećim njemačkim trgovinskim partnerom.

Dok zapadni saveznici jačaju pritisak na Peking, očekuje se da će Scholz naglasiti kako je Njemačka i dalje predana poslovanju s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom i odbija pozive SAD-a na "odvajanje". Scholzovi prijateljski potezi prema Kini riskiraju izazivanje bijesa Washingtona i partnera iz EU-a, koji se protive velikim subvencijama Pekinga za industriju. "Kina ostaje doista važan gospodarski partner", rekao je Scholz novinarima, dodavši da će pokušati izjednačiti uvjete za njemačke tvrtke u Kini. Na geopolitičkom planu, Scholz će također iskoristiti posjet kako bi uvjerio kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se posluži svojim utjecajem kako bi obuzdao ruskog kolegu Vladimira Putina i pomogao da se okonča rat u Ukrajini. "S obzirom na bliske odnose Kine i Rusije, Peking ima mogućnost utjecati na Rusiju", rekao je izvor iz njemačke vlade u Berlinu.

Scholzov posjet dolazi u trenutku kada se mnogi zapadni saveznici Njemačke sukobljavaju s Kinom oko niza trgovinskih pitanja. U Bruxellesu je u tijeku niz istraga o državnoj pomoći za kineske solarne ploče, električne automobile i vjetroturbine. Sjedinjene Države trenutačno istražuju rizike za američku nacionalnu sigurnost zbog kineske tehnologije u automobilima. Uz napetosti oko Tajvana, američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna obećao obranu Japanu i Filipinima, a ponašanje Pekinga u Južnom kineskom moru opisao je kao "opasno i agresivno". Dva dana prije svojeg posjeta Scholz je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, čiji je ured rekao da su se čelnici "koordinirali kako bi obranili rebalans europsko-kineskih trgovinskih odnosa". Ali Kina je vitalno tržište za Njemačku, gdje mnoga radna mjesta izravno ovise o potražnji azijskog diva. H

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike