Novosti
PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Izvršni odbor MMF-a objavio je da je ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za čelno mjesto Međunarodnoga monetarnog fonda, ostati na dužnosti kad joj sadašnji mandat završi, 30. rujna 2024. Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u priopćenju potvrđujući odluku Odbora.

“Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica", rekla je Kristalina Georgieva. "Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a", dodala je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, vodi MMF od 2019. godine. Tijekom njezina mandata MMF je pomogao zemljama koje su se suočile s financijskim teškoćama tijekom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, posebice u Europi. Prema kontroverznom, desetljećima starom sporazumu između Europe i Sjedinjenih Država, Međunarodni monetarni fond povijesno vodi Europljanin, a Svjetsku banku američki državljanin. H