Regija
U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Zbog velikog interesa 12 novoformiranih numera
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Za stambenu gradnju Općina u Ulici sv. Josipa formirala parcele od 1100 do 1200 m2, početna je cijena od 6300 do 6500 eura
PUNITOVCI



Općina Punitovci u svom najvećem naselju od njih četiri, Josipovcu Punitovačkom, formirala je 12 novih građevinskih zemljišta koje će ponuditi na prodaju, a javni natječaj bit će otvoren tijekom ovoga tjedna.

Veliki je u tom mjestu, koje prema popisu iz 2021. godine ima oko 700 stanovnika, interes za individualnu stambenu gradnju, pa je Općina, uz sve potrebne odluke Općinskog vijeća (OV), a kako bi udovoljila tim potrebama, prišla parcelaciji 12 novih numera u nastavku josipovačke Ulice sv. Josipa.

Licitacija


Novoformirane numere, kaže v. d. pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Punitovci Tihana Duvnjak, kreću se od 1100 do 1200 m2. Najmanja je početna cijena nešto više od 6300, a najveća približno 6500 eura. Numere će biti ponuđene na licitaciju po principu "tko ponudi višu cijenu".

- Mislimo da su cijene 12 novih građevinskih zemljišta uistinu prihvatljive, a rađene su na temelju Procjembenog elaborata - ocjenjuje Duvnjak. Njezine riječi potvrđuje, primjerice, praksa u gradu Đakovu, gdje nerijetko ljudi prvo podižu kredit za kupnju zemljišta, a potom kredit za gradnju kuće, pa je upuštanje u gradnju vlastitog doma u gradu mnogima u konačnici nemoguća misija.

Duvnjak kaže kako domicilnost za kupnju 12 numera neće biti uvjet, a neće biti ni drugih ograničavajućih uvjeta poput rokova kada treba početi građevinske radove i sl. Tako, dodaje, ovaj natječaj, odnosno priliku za stambenu gradnju, Općina Punitovci što više i što fleksibilnije želi približiti zainteresiranima.

U Krndiji uz uvjete


V. d. pročelnice nastavlja da će Općina ići i s novom tranšom formiranja građevinskih zemljišta s tim da je infrastruktura zasad riješena u dijelu dosadašnje izgrađenosti Ulice sv. Josipa te da predstoji rješavanje i tog pitanja u njezinu nastavku.

I dok se Općina Punitovci sprema idući tjedan raspisati natječaj za prodaju 12 spomenutih numera u Josipovcu Punitovačkom, ona već oko godinu i pol provodi javno nadmetanje za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta za individualnu stambenu gradnju u katastarskoj općini Krndija, a riječ je o gotovo 80 numera u tamošnje tri ulice. Dosad su prodane četiri, a svako je novo otvaranje ponuda svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u prostorijama Općine, točno u podne.

No, u tom je natječaju više uvjeta jer su numere u Krndiji formirane na državnom zemljištu koje je dano lokalnoj samoupravi, a ona ga prodaje za demografsku i stambenu revitalizaciju tog nakon Drugoga svjetskog rata opustošenog sela.

Ugovorom o kupoprodaji kupac se ovdje obvezuje da zemljište neće otuđiti u roku od deset godina te da će građevinske radove na njemu početi u roku od tri godine. Također, može kupiti najviše tri numere.

Suzana Župan
Ubrzati prodaju parcela u Krndiji
Nakon četiri prodana neizgrađena građevinska zemljišta na samom početku natječaja, a iako i dalje vlada interes za njihovu kupnju te ima upita, u međuvremenu novih slučajeva prodaje u Krndiji nije bilo, pa Duvnjak kaže da se razmišlja kako ubrzati taj postupak, kako građevinska zemljišta u Krndiji učiniti prihvatljivijima zainteresiranoj javnosti – korekcijom cijena ili fleksibilizacijom uvjeta, a o čemu će riječ dati OV. Natječaj je obuhvatio prodaju 82 parcele, od 1781 do 3746 m2, a početne cijene su od 4765 pa do 19.915 eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike