Regija
CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska
škola Osijek pobijedili
Objavljeno 14. travnja, 2024.
ORAHOVICA



U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić i Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" u Orahovici održano je 13. međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskoga Crvenog križa, na kojemu je sudjelovalo 15 ekipa - 8 u kategoriji pomlatka (osnovne škole) i 7 u kategoriji mladih (srednje škole) iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Domaćini i organizatori natjecanja bili su Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica. Nakon postrojavanje svih ekipa uslijedilo je službeno otvorenje natjecanja kojem su nazočili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županija Martina Bunić, predsjednik CK VPŽ-a Vlatko Jelenčić, predsjednik Društva CK Osječko-baranjske županije Marko Đukić, ravnatelj CK OBŽ-a Goran Latković te ravnatelji škola organizatora Maja Škraba (OŠ IBM Orahovica) i Davor Jeger SŠ (‘‘Stjepan Ivšić‘‘).

Natjecanje je otvorila pročelnica Martina Bunić.

- Županija financira županijska natjecanja CK-a, a naravno, odmah su prihvatili i generalno pokroviteljstvo i ovog natjecanja, koje je hvalevrijedno i iznimno korisno za sve mlade ljude, učenike svih škola, jer ovdje uče kako nekome pomoći kad je najteže, kako, na kraju krajeva, nekome spasiti život – rekla je Bunić.

Uz natjecanje iz znanja o pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i pravima djeteta, učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i uz realistično prikazane ozljede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja.

- Upravo se kroz praktična radilišta nastoji upozoriti na važnost znanja prve pomoći u svakodnevnom životu. Važno je imati na umu da je ovo jedno od rijetkih natjecanja na kojima nije važno pobijediti, nego je važno znanje koje su natjecatelji stekli kroz pripremu i koje će nositi sa sobom tijekom cijeloga života. Zavidna razina znanja i vještina učenika rezultat je napornog, dugotrajnog pripremanja ekipa i zasluga mentora, nastavnika osnovnih i srednjih škola, te volontera društava Hrvatskog Crvenog križa koji su pripremali ekipe. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca – rekao je o natjecanju ravnatelj CK OBŽ-a Goran Latković.

Pobjedu su odnijeli OŠ Bilje (ODCK Darda) u kategoriji pomlatka i Medicinska škola Osijek (GDCK Osijek) u kategoriji mladeži. Prvoplasirane ekipe predstavljat će svoje škole, Općinsko društvo Crvenog križa Darda i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek te društva Hrvatskog Crvenog križa OBŽ-a i VPŽ-a na 25. državnom natjecanju mladih HCK-a koje će se održati 11. svibnja u Ludbregu. Vladimir Grgurić
Sve ekipe ostavile odličan dojam
Sve ekipe ostavile su odličan dojam i dobile pohvalu sudaca i organizatora, a ovako izgledaju konačni rezultati natjecanja:

kategorija pomlatka 1. Osnovna škola Bilje

(ODCK Darda)

2. Osnovna škola

August Harambašić

(GDCK Donji Miholjac)

3. Osnovna škola Antuna

Mihanovića (GDCK Osijek)

kategorija mladih 1. Medicinska škola Osijek (GDCK Osijek)

2. Srednja škola Valpovo (GDCK Valpovo)

3. Tehnička škola Virovitica (GDCK Virovitica)

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike