Regija
ODGOVOR NA KLIMATSKE PROMJENE

Župan Andrović otvorio sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška II
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Virovitičko-podravska županija ima status jednog od stupova hrvatske poljoprivrede, posebice u području navodnjavanja
Virovitičko-podravska županija nastavlja biti hrvatski lider u navodnjavanju plodnih polja. Župan Igor Andrović otvorio je kod Višnjice sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Četvrti je to projekt natapanja poljoprivrednih površina koji je u posljednjih sedam godina otvoren na području Virovitičko-podravske županije. On će poljoprivrednicima na području općina Sopje i Suhopolje omogućiti navodnjavanje na novih 568 hektara površina, ali i sigurnost u proizvodnji, kao i veće prinose.

Svečanosti otvorenja nazočili su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ-a Dinko Begović, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić i drugi.

Poljoprivreda prioritet


Kapinci – Vaška II. faza projekt je Virovitičko-podravske županije ukupne vrijednosti 4.780.000 eura. Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se vodom iz Drave.

Do sada su na području Virovitičko-podravske županije otvoreni sustavi Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac – Detkovac. Virovitičko-podravska županija trenutačno raspolaže s gotovo 3000 hektara navodnjavanih površina, koje se natapaju vodom iz Drave (Kapinci – Vaška I. i II., Novi Gradac – Detkovac) te iz bunara (Đolta).

U uvodu se nazočnima obratio načelnik Općine Sopje Berislav Androš, rekavši kako su obje faze, Kapinci – Vaška i Kapinci – Vaška II. faza, vrijedne nešto više od 15 milijuna eura, što je značajan ulog u razvoj poljoprivrede na ovom području.

- Vjerujem da će i ova faza biti korisna svim korisnicima te da će koristi od ovog sustava navodnjavanja osjetiti ne samo naša općina već i cijela županija i šira okolica. U dinamičnim vremenima, kada se suočavamo s izazovima kao što su poplave i klimatske promjene, ulaganje u poljoprivredu postaje prioritet. Podržavamo svaki projekt koji pridonosi unapređenju poljoprivredne djelatnosti – rekao je Androš.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić u svom je obraćanju kazao kako je kroz Program ruralnog razvoja, čija je ukupna vrijednost 3,3 milijarde eura, uspješno ugovoreno 97 posto sredstava, pri čemu je 87 posto već isplaćeno. U okviru Programa ugovoreno je ukupno 17 sustava navodnjavanja.

- Kroz preostalih 17 projekata bit će navodnjavano oko sedam tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta. Virovitičko-podravska županija ističe se kao jedan od stupova hrvatske poljoprivrede, posebice u području navodnjavanja. Uz ove projekte, značajan je i broj privatnih investicija koje ovdje ne spominjemo, osobito za proizvodnju duhana i povrća. Navodnjavanje značajno pridonosi povećanju i njihove produktivnosti – rekao je Vujić te istaknuo važnost svih projekata navodnjavanja kao ključnih za očuvanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje uz klimatske promjene i surove uvjete s kojima se poljoprivrednici moraju boriti.

U gradnji sustava navodnjavanja na području VPŽ-a siguran partner Virovitičko-podravskoj županiji bile su Hrvatske vode, o čemu je govorio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Naglasio je kako je za 17 sustava navodnjavanja realizirano 83 milijuna eura te da su sredstva osigurana preko Programa ruralnog razvoja, odnosno EU-a, i suradnjom Vlade, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede.

Čeka se natječaj


- Ovdje prvu fazu nadograđujemo drugom fazom, čime se iz rijeke Drave omogućuje uistinu impozantan kompleks od gotovo 1800 navodnjavanih hektara na jednom mjestu. Sve ove investicije treba sagledati i u kontekstu klimatskih promjena, gdje se izmjenjuju izrazito sušna, a zatim vlažna razdoblja. Sustavi navodnjavanja, koji pružaju veće mogućnosti našim poljoprivrednicima, tako osiguravaju uravnoteženu i kvalitetnu poljoprivredu, proizvodnju i borbu za kvalitetne i veće prinose. S obzirom na to da je ovo u velikoj mjeri poljoprivredni kraj, veselimo se što će proizvođači moći koristiti ono što im je sada na raspolaganju, što je izgrađeno za njihove potrebe, da ostanu na svojim ognjištima i da zajedno razvijamo poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Đuroković te zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji i svima koji se zalažu za daljnji razvoj sustava navodnjavanja.

Župan Igor Andrović podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija među prvima započela izgradnju sustava navodnjavanja pilot-projektom Kapinci – Vaška, koji je obuhvatio 1260 hektara, nakon čega je slijedila izgradnja još triju sustava. Ukupna vrijednost sva četiri sustava navodnjavanja iznosi 23 milijuna eura, a njima je zahvaćeno oko 3000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prvi sljedeći sustavi navodnjavanja jesu Lukač i Đolta, koji su već spremni i čekaju prijavu za natječaj u posljednjem kvartalu ove godine.

- Uz to, projektna dokumentacija za sustave navodnjavanja Čađavica, Čačinci - Crnac i Zdenci u fazi je realizacije. Agencija za plaćanje i Ministarstvo poljoprivrede na našu su inicijativu, osluškujući naše poljoprivrednike, raspisali natječaj za kupnju potrebne opreme. Također, niz je drugih projekata u planu, od Centra za pametnu poljoprivredu do sušionice povrća. Županija kroz ovakve natječaje dobiva 100 posto nepovratnih sredstava, 85 posto od Europske unije i 15 posto nacionalnih sredstava. Smatram da svatko tko razmišlja o budućnosti poljoprivrede mora koristiti EU fondove za gradnju ovakvih sustava – istaknuo je Andrović te zahvalio na razumijevanju svim poljoprivrednicima koji danas koriste sustave navodnjavanja.

Dijana Stanić Rešicki
U IDUĆIH 7 DO 8 GODINA NAVODNJAVATI 10.000 HA
 
- Županija je, u suradnji s poljoprivrednicima, napravila i pokusno polje od pet hektara podzemnog navodnjavanja, na kojemu su pojedine kulture imale i do 100 posto veći prinos nego one bez sustava navodnjavanja, što je bio dodatan poticaj za nove investicije. Nalazimo se u vremenu klimatskih promjena kada u našoj županiji jedne godine proglasimo elementarnu nepogodu za sušu, a druge godine onu za padaline. Sustavi navodnjavanja pridonose tome da naši poljoprivrednici ovakvim načinom poljoprivredne proizvodnje u budućnosti mogu biti sigurni. Na ovom području imamo 120.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je čak 80.000 hektara pogodno za navodnjavanje. Danas navodnjavamo nešto manje od 3000 hektara, što je četiri posto poljoprivrednih površina. Želja nam je da u idućih 7 do 8 godina imamo 10 tisuća hektara pod navodnjavanjem – najavio je župan Andrović.

Obje faze, Kapinci – Vaška i Kapinci – Vaška II. faza, vrijedne su nešto više od 15 milijuna eura

3000

hektara u županiji natapa se vodom iz Drave i bunara

10.000

navodnjavanih hektara u idućih 7 do 8 godina cilj je županijske uprave

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

DAN OTVORENIH VRATA U ĐAKOVAČKOJ VOJARNI

33. obljetnica osnutka 3. GBR „Kune“

Najčitanije iz rubrike