Osijek
UDRUGA NE-OVISNOST

U Ilirskoj organizirana stambena zajednica za rehabilitirane ovisnike
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Mišetić: U novoj zgradi uz novi radni prostor za djelatnike udruge postoje dvije stambene jedinice za po osam korisnika
Osječka Udruga za borbu protiv ovisnosti "Ne-ovisnost" uspješno djeluje već 21 godinu i jedna je od najaktivnijih hrvatskih udruga koja pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti, od prevencije, rehabilitacije, resocijalizacije i smanjenja štete do zapošljavanja rehabilitiranih ovisnika.

Do sada 70 projekata


Kako se posljednjih godina šire oblici ovisnosti i mijenja dob, korisnici Udruge Ne-ovisnost sve su češće mlađe osobe ovisne o drogama, alkoholu i kockanju. Tijekom godina rada Udruga je stvarala različite servise i usluge koje je pružala svojim korisnicima nalazeći najbolje načine pomoći ugroženim pojedincima, ali i njihovim obiteljima, koje su također žrtve i stradalnici utjecaja ovisnosti.

Svoj su rad započeli otvaranjem savjetovališta za ovisnike i članove njihovih obitelji, a danas imaju terapijsku zajednicu, stambenu zajednicu, dnevni boravak i socijalnu zadrugu. U timovima koji vode brigu o uspješnom liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika su psihologinja, socijalna radnica, radni terapeut, ekonomistica i rehabilitirani ovisnici koji su završili edukaciju za asistente u terapiji. Dio stručnog tima je i psihijatar kao vanjski suradnik.

Do sada su uspješno realizirali više od 70 projekata, ali zasigurno najzahtjevniji i financijski najveći europski je projekt "Unapređivanje infrastrukture organiziranog stanovanja".

Novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj kupljeno je zemljište, te je u Osijeku, u Ilirskoj ulici 42, izgrađen i opremljen objekt ukupne površine 650 četvornih metara. Radovi na projektu privedeni su kraju, a Udruga je njime dobila nove prostorije - tri ureda, konferencijski prostori opremljen multimedijom, čajna kuhinja i sanitarni čvor.

U tom se prostoru vodi administrativni posao vezan uz udrugu, savjetodavni rad za osobe ovisne o drogama, alkoholu i kockanju te se provode različite edukacijske i terapijske aktivnosti za korisnike nove stambene zajednice, koja se nalazi na drugoj i trećoj etaži novonastale zgrade. Ukupna je vrijednost projekta bila 1.683.272,43 eura, a osim troškova nabave zemljišta, izgradnje i opremanja objekta odobrenim sredstvima financirane su i plaće djelatnika za četiri godine trajanja projekta. Također je nabavljen novi putnički kombi za potrebe prijevoza korisnika organiziranog stanovanja. Intenzitet je potpore bio 100 posto, što znači da je u cijelosti financiran EU sredstvima.

Postupna resocijalizacija


Korisnici nove stambene zajednice rehabilitirani su ovisnici koji su prošli intenzivan psihosocijalni program odvikavanja u okviru terapijske zajednice Ne-ovisnost. Stambena zajednica, odnosno organizirano stanovanje za rehabilitirane ovisnike, osmišljena je tako da se dodatno ojačaju psihološke i socijalne predispozicije korisnika koji osnažuju izglede za stabilnu i trajnu apstinenciju.

Predsjednik Udruge Ne-ovisnost Tomislav Mišetić objašnjava da su se preselili sa stare lokacije, gdje su bili u najmu, u novu zgradu, koja je sada njihovo vlasništvo.

- To je za nas i veliko financijsko rasterećenje. U novoj zgradi uz novi radni prostor za djelatnike udruge izgradili smo i stambeni prostor za korisnike koji su u procesu postupne resocijalizacije. Radi se o dvije potpuno odvojene stambene jedinice za po osam korisnika. Svaka stambena jedinica ima četiri dvokrevetne sobe s kupaonicom i sanitarnim čvorom, kuhinju, dnevni boravak i blagovaonicu - kaže Mišetić, dodajući kako će taj projekt zasigurno pozitivno utjecati na rad Udruge Ne-ovisnost, te će omogućiti i znatno podizanje kvalitete njihovih usluga.

Naglašava također podatak da je prvu ovakvu stambenu zajednicu u Hrvatskoj osnovala upravo Udruga Ne-ovisnost još davne 2009. godine i da su dugogodišnje iskustvo, educiranost djelatnika i njihova stručnost jamstvo uspješnosti svih njihovih projekata.

Svečano otvorenje novog objekta najavljeno je za ponedjeljak, 15. travnja, u 10 sati.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike