Osijek
PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTF) organiziran je okrugli stol pod nazivom Žitarice bez glutena. Skup je okupio velik broj zainteresiranih, što je i cilj takvih tribina, kako je rekla prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica na PTF-u. Dodala je da je okrugli stol organiziran u sklopu Mjeseca žitarica na PTF-u, te najavila panelistice, koje su govorile o različitim aspektima teme, od proizvodnje do svakodnevnog života.

- Statistike pokazuju da 1 posto populacije boluje od celijakije, no to je samo vrh ledenog brijega, jer se procjenjuje da od 80 do 90 posto oboljelih ostaje nedijagnosticirano - rekla je Ida Čarnohorski, potpredsjednica udruge CeliVita, te istaknula brojne izazove s kojima se nose celijakičari.

Riječ je o kroničnoj imunološkoj bolesti uvjetovanoj unosom glutena u organizam, a manifestira se širokim spektrom simptoma, pojasnila je pedijatrica Vlatka Konjik (KBC Osijek), te dodala da među oboljelima ima mnogo i djece.

Ines Kurečić, spec. nutr., tehnolog varaždinske tvrtke Ekos Cakes, govorila je o iskustvima, ali i izazovima u proizvodnji proizvoda bez glutena.

Gošća okruglog stola bila je i Anka Butorac iz tvrtke Shapica iz Slatine, koja se bavi proizvodnjom bezglutenskih kolača, peciva i tjestenine. Čuli smo i iskustva Josipe Vrdoljak, vlasnice prve i za sada jedine osječke isključivo bezglutenske pizzerije-restorana Loresa.

Slijedila je dinamična rasprava, uz niz korisnih savjeta, a bilo je prilike i za postavljanje pitanja stručnjacima i iskusnim profesionalcima. Okrugli su stol moderirali prof. dr. sc. Daliborka Koceva Komlenić (PTF) i prof. dr. sc. Marko Jukić (PTF). V. Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike