Kultura
IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Izložba je plod suradnje zadarskog Narodnog muzeja i Memorijalne zbirke Kljaković
U Gradskom Muzeju Vukovar, u dvorcu Eltz, otvorena je izložba "Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti", nastala zajedničkim naporom zadarskog Narodnog muzeja i zagrebačke Memorijalne zbirke Kljaković.

Naime, Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji s Memorijalnom zbirkom Jozo Kljaković i Gradskim muzejom Vukovar u sklopu zajedničke izložbe što je upravo otvorena u vukovarskom Gradskom muzeju predstavljaju dio umjetničke autorske Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, uz slike i crteže sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke. Tim izložbenim projektom ostvarena je suradnja objedinjena u sakralnoj tematici kao rezultat kustoskog projekta kustosica i voditeljica zbirki Marije Šarić-Ban iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Lidije Fištrek voditeljice Memorijalne zbirke Jozo Kljaković, Zagreb. Suradnjom i povezivanjem triju institucija u kulturi, Gradskog muzeja Vukovar, Memorijalne zbirke Jozo Kljaković i Narodnog muzeja Zadar, ostvarena je razmjena u okviru izložbenog programa u Zadru, Zagrebu i Vukovaru.

Gostujuća izložba "Zbirka Tomljanović i Kljaković u sakralnoj umjetnosti" u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorcu Eltz, objedinjena je u sakralnoj tematici iz fundusa obiju zbirki. Izložbom i provedenim istraživanjem autorice promiču stvaralaštvo Ane Tomljanović i Ivana Tomljanovića te Joze Kljakovića, jednog od najvažnijih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća.

U okviru izložbe izloženo je 11 slika i crteža sakralne tematike Joze Kljakovića iz fundusa Memorijalne zbirke, poput Sveti Jeronim, Uskrsnuće Lazara, Salonitanski mučenici, Tri sveca – skice za freske u crkvi sv. Martina u Vranjicu, crtež Mrtvi Krist, iz prve polovine 20. stoljeća, Mojsije prima zapovijedi od Boga, Trijumfalni luk - Sveto Trojstvo, Klanjanje zlatnom teletu (sve tri su skice za fresku u crkvi sv. Marka u Zagrebu), Uskrsnuće, 1. pol. 20 st., Pribijanje na križ, Posljednja večera (skica za fresku u crkvi sv. Martina u Vranjicu), Polaganje u grob, 1. pol. 20 st. Tu je i 15 tapiserija iz Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović, Redom su to Zadarski poliptih 1, Zadarski poliptih 2, San ranjenog Krista, Krštenje na Jordanu, Sv. Anastazija, Sv. Mihovil, Ave Maria – naša Gospa od Zdravlja, Rođenje Kristovo, Vidjeli smo njegovu zvijezdu na istoku, Muka Kristova, Veronikin rubac, Krštenje na Jordanu, Veronikin rubac, sv. Krševan i Drevni grad Zadar.

Izložena djela po svojim su motivima, sadržaju i namjeni sakralnog karaktera i za ovu su izložbu predstavljeni radovi iz tzv. Ciklusa kršćanske tematike, koji je zajedničko djelo istaknutih zadarskih umjetnika Ivana i Ane Tomljanović, a liturgijsko je ruho Bijeli komplet djelo Ane (Anite) Tomljanović.

- Liturgijsko ruho u vlasništvu je Zadarske nadbiskupije, za koju je i ostvareno, a posuđeno je za potrebe ove izložbe. Ovim kustoskim projektom odlučile smo povezati i prikazati umjetnička djela iz zbirke Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar i Memorijalne zbirke Jozo Kljaković koja prikazuju kršćansku tematiku u različitim medijima likovne umjetnosti – slikama ulja na platnu i crtežima olovkom na papiru Joze Kljakovića i tapiserijama i tekstilu Ane i Ivana Tomljanovića. Spoj različitih umjetničkih medija i interpretacija motiva preuzetih iz kršćanstva, koji su ujedno i veliko nadahnuće tim umjetnicima, povezani su i objedinjeni u istom vremenskom okviru ovoga izložbenog projeka – pojašnjavaju autorice izložbe Lidija Fištrek i Marija Šarić- Ban.

O izložbi je govorila i ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ana Filipović, a nazočne je pozdravila i izložbu proglasila otvorenom Ruža Marić, savjetnica za kulturu vukovarskog gradonačelnika.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike