Svijet
PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima
Objavljeno 14. travnja, 2024.

Iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena.

Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija".

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde.

Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana.

BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protuzračnu obranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. To je taktika koja je već viđena u Ukrajini.

“Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izaelske zračne snage su vrlo sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sustave koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i vbritanski zrakoplovi", piše BBC.

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X.

"To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu savjetuje se sa svojim najbližim krugom ministara o tome kako odgovoriti, napisao je Haaretz.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Biden i Netanyahu razgovarali su telefonom u nedjelju ujutro.

U nedjelju popodne će, pak, biti održana sjednica Vijeća sigurnosti na izraelski zahtjev.

 

(Hina)

Izrael: Objavljen prekid opće opasnosti, izraelski zračni prostor otvoren je


Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7,30 ujutro u nedjelju.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada.

Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tijekom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, priopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije.

U televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari ocijenio je akcije Irana "vrlo ozbiljnima" i rekao da one "guraju regiju prema eskalaciji".

Iranski napad na Izrael  završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica. Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike