Novosti
NEDOVOLJNO OZBILJNO PROCIJENILI TEŽINU OPTUŽBI

Nakon pritiska javnosti osječki HNK raskinuo suradnju s redateljem Prohićem prijavljenim za zlostavljanje
Objavljeno 13. travnja, 2024.
HNK Osijek je znao za optužbe za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, no svejedno je s Prohićem sklopio suradnju. Sada, pod pritiskom kritika kolega i medija, od njega se ograđuju

Osječki je HNK u petak, nakon pritiska javnosti i upita medija, raskinuo suradnju s Ozrenom Prohićem, profesorom na Akademiji dramske umjetnosti kojeg je veći broj studenata godinama prijavljivao za zlostavljanje, a dio studentica i za seksualno uznemiravanje, doznaje Index.

HNK Osijek je znao za sve optužbe, no svejedno je s Prohićem sklopio suradnju. Sada, pod pritiskom kritika kolega i medija, od njega se ograđuju.


- Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane Prodana nevjesta. Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem. HNK u Osijeku i dalje ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici, te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju”, kazali su Indexu iz HNK Osijek.

Podsjetimo, Prohić je prvotno dvije godine bio suspendiran sa svog radnog mjesta na Akademiji, a krajem listopada prošle godine, osječki HNK je s njim započeo suradnju. Tada je ujedno i održan prosvjed na kojemu su studenti jasno rekli da Prohić na Akademiju više nije dobrodošao, te je održana i izvanredna sjednica Akademskog vijeća koje je Prohiću izglasalo nepovjerenje za rad na Akademiji. No, nije dobio otkaz, već je suspendiran, odnosno prestao je raditi, ali je i dalje primao plaću.

Proteklog je tjedna u javnosti odjeknuo slučaj redatelja Dalibora Matanića kojeg se optužuje za seksualna uznemiravanja i maltretiranja svojih kolegica, što je i sam priznao, nakon što se o tomu počelo pričati u javnosti. Tada su brojni zaposlenici kazališta u Hrvatskoj ponovo skrenuli pozornost na Prohića i činjenicu da se još uvijek vodi kao zaposlenik ADU-a, ali i da je, unatoč brojnim optužbama, posao s njim sklopio HNK Osijek. U međuvremenu su, što je i službeno potvrđeno Indexu, odustali od suradnje s Prohićem.
 

Kako je Glas Slavonije ranije izvijestio, činjenicu da je Prohić režirao predstavu u HNK-u u Osijeku na svome je Facebook profilu komentirala kazališna redateljica Rajna Racz. "Kao što vidimo ‘cancel kultura‘ u hrvatskoj (ne)kulturi ne postoji. Ozren Prohić radi Prodanu nevjestu u Osijeku. Pored toliko redateljica i redatelja, još jedan ‘naš dečko‘ u RH imat će premijeru za mjesec dana u svibnju. Podsjetnik: I dalje prima plaću na ADU, a sad će primiti i drugu plaću. Bez komentara sam. Sve to nakon snimke, nakon prosvjeda, nakon čuđenja javnosti. Muka mi je. (...) Koliko možeš biti moćan i koliko te malo može biti briga kada imaš obraza raditi na ADU i dalje, primati plaću i onda režirati ovu operu u HNK Osijek? Kako netko odgovoran to može dopustiti? (...) Zato nas toliko šuti. Svi se bojimo", napisala je, između ostaloga, Rajna Racz.RI
Možda ste propustili...

MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Zbrinjavanje zbog klizišta

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora