Novosti
NEDOVOLJNO OZBILJNO PROCIJENILI TEŽINU OPTUŽBI

Nakon pritiska javnosti osječki HNK raskinuo suradnju s redateljem Prohićem prijavljenim za zlostavljanje
Objavljeno 13. travnja, 2024.
HNK Osijek je znao za optužbe za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje, no svejedno je s Prohićem sklopio suradnju. Sada, pod pritiskom kritika kolega i medija, od njega se ograđuju

Osječki je HNK u petak, nakon pritiska javnosti i upita medija, raskinuo suradnju s Ozrenom Prohićem, profesorom na Akademiji dramske umjetnosti kojeg je veći broj studenata godinama prijavljivao za zlostavljanje, a dio studentica i za seksualno uznemiravanje, doznaje Index.

HNK Osijek je znao za sve optužbe, no svejedno je s Prohićem sklopio suradnju. Sada, pod pritiskom kritika kolega i medija, od njega se ograđuju.


- Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane Prodana nevjesta. Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem. HNK u Osijeku i dalje ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici, te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju”, kazali su Indexu iz HNK Osijek.

Podsjetimo, Prohić je prvotno dvije godine bio suspendiran sa svog radnog mjesta na Akademiji, a krajem listopada prošle godine, osječki HNK je s njim započeo suradnju. Tada je ujedno i održan prosvjed na kojemu su studenti jasno rekli da Prohić na Akademiju više nije dobrodošao, te je održana i izvanredna sjednica Akademskog vijeća koje je Prohiću izglasalo nepovjerenje za rad na Akademiji. No, nije dobio otkaz, već je suspendiran, odnosno prestao je raditi, ali je i dalje primao plaću.

Proteklog je tjedna u javnosti odjeknuo slučaj redatelja Dalibora Matanića kojeg se optužuje za seksualna uznemiravanja i maltretiranja svojih kolegica, što je i sam priznao, nakon što se o tomu počelo pričati u javnosti. Tada su brojni zaposlenici kazališta u Hrvatskoj ponovo skrenuli pozornost na Prohića i činjenicu da se još uvijek vodi kao zaposlenik ADU-a, ali i da je, unatoč brojnim optužbama, posao s njim sklopio HNK Osijek. U međuvremenu su, što je i službeno potvrđeno Indexu, odustali od suradnje s Prohićem.
 

Kako je Glas Slavonije ranije izvijestio, činjenicu da je Prohić režirao predstavu u HNK-u u Osijeku na svome je Facebook profilu komentirala kazališna redateljica Rajna Racz. "Kao što vidimo ‘cancel kultura‘ u hrvatskoj (ne)kulturi ne postoji. Ozren Prohić radi Prodanu nevjestu u Osijeku. Pored toliko redateljica i redatelja, još jedan ‘naš dečko‘ u RH imat će premijeru za mjesec dana u svibnju. Podsjetnik: I dalje prima plaću na ADU, a sad će primiti i drugu plaću. Bez komentara sam. Sve to nakon snimke, nakon prosvjeda, nakon čuđenja javnosti. Muka mi je. (...) Koliko možeš biti moćan i koliko te malo može biti briga kada imaš obraza raditi na ADU i dalje, primati plaću i onda režirati ovu operu u HNK Osijek? Kako netko odgovoran to može dopustiti? (...) Zato nas toliko šuti. Svi se bojimo", napisala je, između ostaloga, Rajna Racz.RI