Osijek
SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Fizička aktivnost najbolja
je prevencija bolesti
Objavljeno 13. travnja, 2024.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. I Grad Osijek tradicionalno organizira obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, ovaj put na Trgu slobode, u subotu, 13. travnja.


- Cilj je ove manifestacije upoznavanja javnosti sa zdravstvenim problemima koji utječu na širu populacije te s važnosti prevencije i ulaganja u zdravlje. Ovogodišnja tema manifestacije je Moje zdravlje, moje pravo - rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.


Brojni su građani mogli provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga.


U obilježavanju Dana zdravlja sudjelovalo je više od 40 osječkih udruga, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Klinički bolnički centar Osijek, Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Medicinski fakultet, Medicinska škola, Odjel prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, Zajednica osječkog sporta sa brojnim sportskim klubovima.


Ovogodišnja tema odabrana je kako bi se zagovaralo pravo svih i svugdje na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i sigurnoj pitkoj vodi, čistom zraku, dobroj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uvjetima rada i okoliša te slobodi od diskriminacije, poručeno je na obilježavanju Dana zdravlja.


Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika (MUH Osijek) istaknula je da redovito organiziranju predavanja liječnika za umirovljenike, ali i da je druženje lijek i prevencija od bolesti.

Vesna Latinović

Vježbe prilagođene starijim osobama


Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pridružilo se osječko Društvo za zaštitu od dijabetesa, a predsjednik toga društva Ivan Klanac kaže da su organizirali predavanja, mjerenje tlaka i GUK-a u suradnji s patronažnim sestrama Doma zdravlja Osječko-baranjske županije. Svoj štand na Trgu slobode imao je Klub 60+ koji djeluje u sklopu Ustanove za zdravstvenu njegu Jadranka Plužarić. Uz brojne aktivnosti Klub 60+ organizira vježbe prilagođene starijim osobama pod vodstvom stručnih fizioterapeuta u cilju podizanja kvalitete života.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike