Regija
SVEČANOST UZ DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Nagrada za životno djelo uručena je povjesničaru, profesoru Hrvoju Potrebici
Objavljeno 13. travnja, 2024.
POŽEGA



Prije 800 godina neki ljudi su ovdje osnovali županiju, ne zato što je neko tako htio, nego zato što je ta županija tu postojala, pa su joj onda morali dati neke legitimne karakteristike hrvatskog identiteta - rekao je dr. sc. Hrvoje Potrebica, istraživač i povjesničar, kojemu je Požeško-slavonska županija na svečanoj sjednici dodijelila nagradu za životno djelo.

Potrebica je profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je niz godina istraživao kneževsko središte u Kaptolu u Požeškoj kotlini i svojim radom ostvario jedinstven uvid u sliku starijeg željeznog doba u središnjoj i zapadnoj Slavoniji i šire. Uime svih nagrađenih zahvalio je rekavši među ostalim: "Ako je ovo nekakva nagrada za životno djelo, to je zaokruženi ciklus, sljedeći ciklus nastavit će drugi ljudi, koji će biti drukčiji od nas, bolji od nas, uspješniji od nas, to je naša odgovornost, mi smo sada kreatori neke buduće prošlosti".

Uručene su i godišnje nagrade, i to: Interpretacijskom centru Muzej bećarca u Pleternici za promicanje kulture i turizma, Lani Derkač, hrvatskoj književnici iz Požege, Ivanu Abiboviću, umirovljenom nastavniku hrvatskoga jezika i povijesti za zalaganje u kulturi, Lani Knaus iz Milanluga, bivšoj učenici škole u Čaglinu, za ostvarenja na školskim i državnim sportskim natjecanjima te restoranu i seoskom imanju Zlatni lug, DVD-u Požega i Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu.

O dosadašnjim rezultatima provedbe mnogobrojnih planova na sjednici je govorila županica Antonija Jozić, naglasivši: "Imamo čime biti ponositi, jer je u proteklih osam godina u našu malu županiju uloženo više od 300 milijuna eura iz EU fondova. Uvijek ćemo stajati čvrsto na zemlji s mišlju da koliki god pomak učinili, uvijek možemo više, a u skladu s tim i u periodu pred nama nastavit ćemo raditi na ravnomjernom razvoju Požeško-slavonske županije." Pozvala je na daljnje zajedništvo i promišljanje o budućnosti te dodala: "Želimo li našoj djeci ostaviti dom s čvrstim temeljima i krovom koji ne prokišnjava, moramo ga zajedno braniti, zaustaviti destruktivne vode i graditi brane koje će našoj djeci osigurati da u slobodi baštine sve ljepote naše županije u okrilju najdraže nam domovine."

Za Dan Požeško-slavonske županije je kao izaslanica Hrvatskog sabora čestitke uputila Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, dok je u ime Vlade RH i predsjednika Plenkovića čestitke prenio Marin Piletić, ministar rada. Prije svečane sjednice položeni su vijenci na spomenik hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV-a. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike