Sport
SPLIĆANI RANJENI, ALI NE I BEZOPASNI

Sve ovo što se događa
u Hajduku nama nije neka
prednost, to nam odmaže
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Osječane ne smiju zavarati problemi Hajduka. Bio Poljud pun ili prazan, Bijelo-plavi će morati odigrati hrabru utakmicu
Nogometaše Osijeka u nedjelju na Poljudu očekuje posljednje od tri uzastopna prvenstvena gostovanja. S prethodna dva, u Koprivnici i Zagrebu, Bijelo-plavi su uzeli sve što je bilo ponuđeno. Šest od šest, a njihova borba za četvrto mjesto i plasman u Europu itekako bi dobila na zamahu ako bi uspjeli cijeli plijen donijeti i iz Splita.

Teška, ali nikako i nemoguća misija. Hajduk je uzdrman, u samo tjedan dana praktično se oprostio od borbe za oba trofeja, slijedile su smjene čelnika kluba i struke, a uza sve to Poljud će u susretu s Osijekom zjapiti prazan zbog kazne koja je Splićanima izrečena nakon navijačkih nereda po završetku susreta polufinalne utakmice SuperSport Hrvatskog kupa s Dinamom. Ove sezone naviknuli smo se na pune tribine Poljuda, no Bijelo-plavi će igrati u posve drukčijem, nenogometnom ambijentu.

Fokus na sebe


Kojem će od suparnika to biti voda na mlin? Doista je teško reći, jer u situaciji u kakvoj se trenutačno nalazi Hajduk možda mu je i bolje igrati bez vječnog pritiska svoje vatrene publike, a Osijeku bi zapravo trebalo biti svejedno. On ima svoj cilj, zbog kojeg više nema pravo na uzmak. Bijelo-plavi su se doveli u poziciju u kojoj u svakoj utakmici moraju tražiti tri boda bez obzira na to tko je na suprtonoj strani terena. Puno se priča o tim stvarima koje se događaju izvan terena, ali odlučit će opet samo jedna stvar - koja će momčad tog poslijepodneva biti raspoloženija za igru i čija će glad za pobjedom biti veća. Osijek ima rezultatski pogon koji Hajduk više nema, ali Splićani će željeti stati na kraj lošim rezultatima koje nižu u posljednje vrijeme, zbog čega su dospjeli u situaciju da im je ostalo boriti se za vlastiti obraz. I to je opasnost na koju Osječani moraju računati.

- Zbog samog prvenstva, ali i zbog okolnosti u kojima ćemo morati odigrati taj susret, žao mi je što je Hajduk ispao iz utrke za trofeje. Da je bilo drukčije, u nedjelju bismo igrali pred punim Poljudom i cijela bi priča oko utakmice bila drukčija. U ovim okolnostima trebamo se fokusirati samo na sebe. U Hajduku su se dogodile promjene koje su nam otežale samu pripremu utakmice, jer teško je reći kakve će poteze povući njihov novi trener. Stoga moramo misliti samo o sebi. Imamo dvije uzastopne pobjede na gostovanjima, ali ne smijemo se dovesti u stanje euforije. Znamo za što se borimo, pa vjerujem kako će naš motiv za pobjedu biti veći - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Bijelo-plavi u Dalmaciju nisu otišli s velikim najavama. Na njih zapravo i nemaju pravo zbog priličnih oscilacija koje pokazuju u igri. No sad su uspjeli povezati dvije gostujuće pobjede, što je, ako se pogleda učinak izvan Opus Arene u ovoj sezoni, odlično. Na Poljud ipak idu osokoljeni, a za pobjedu će im trebati izdanje slično onom iz Zekićeva debija prošle jeseni, kada su neočekivano slavili na tom gostovanju. Tada je Osijek odigrao, prije svega, obrambeno kvalitetnu utakmicu, ali je imao i jasan plan kako napasti Hajduk.

- Ne može se uspoređivati taj susret s ovim. Okolnosti su bile bitno drukčije, ali ako bismo ponovili igru iz tog susreta, bio bi to dobar temelj za postizanje pozitivnog rezultata i ovaj put. Nama ove sezone najviše nedostaje kontinitet dobrih igara i rezultata, a sada nam se nudi prilika da dođemo do toga. Opet sve treba gledati u kontekstu naše borbe za Europu, u kojoj nam je svaka pobjeda zlata vrijedna - kaže Zekić.

Ramon je adut


Osijek je u posljednje vrijeme prilično stabilan u polju kada je defenziva u pitanju, ali problem su mu prekidi. Za dobar rezultat protiv Hajduka Bijelo-plavi će taj dio jednostavno morati popraviti.

- Suparniku kroz igru doista ne pružamo puno mogućnosti za ugrožavanje naših vrata, ali i prekidi su sastavni dio igre, s kojim imamo probleme. Radimo puno na tome, ali defenzivni prekidi su često pitanje karaktera i koncentracije, gdje mi popustimo. Ne znam ni koliko je pametno više potencirati taj problem, jer se uvukla određena nelagoda u momčad kad god suparnik ima prekid. Vjerujem da ćemo biti bolji u tom segmentu - kaže trener osječke momčadi.

Ako je pobjeda cilj, a trebala bi biti, onda neće biti dovoljno samo se obraniti. Osijek u svojim redovima ima prvog strijelca SHNL-a Ramona Miereza, kojim se možda i ne koristi uvijek na najbolji način.

- Stalno inzisitram na većoj pomoći Ramonu u napadačkim akcijama. Treba nam bolji priključak, jer kada ga nema, on ostane odsječen i bez pravih lopti. Na taj način teško možemo na pravi način iskoristiti njegove napadačke vrline - smatra Zekić.

Treba reći kako ni sam Ramon ne slijedi uvijek trenerove upute, u kojima ga potiče da što više vremena boravi "u krilu" protivničkih stopera u sredini terena.

- Imamo ponekad određenih nesuglasica oko načina na koji igram, ali puno razgovaramo o tome i dođemo do rješenja koje je dobro za sve, a najvažnije je ako je dobro za momčad - kaže Mierez pa dodaje:

- Volim igrati na Poljudu, šteta je što neće biti publike jer mene inspirira huk s tribina. Hoću li zabiti? Osjećam se odlično, a za to što sam prvi strijelac lige trebam zahvaliti cijeloj momčadi, jer bez njezine pomoći ne bih bio na čelu liste strijelaca.

Više je nego očito kako se ukupna atmosfera oko momčadi i njoj znatno popravila nakon dva uzastopna gostujuća trijumfa. Osijek je u uzlaznoj putanji, u to nema sumnje, pa sad tu pozitivnu energiju treba pretočiti u jednu hrabru i kvalitetnu partiju na Poljudu.

Osječane ne smiju zavarati trenutačni problemi kroz koje Hajduk prolazi jer nisu ni sami u puno boljoj situaciji. Borba za Europu još je itekako otvorena, pa Osijek na Poljud mora izići pun borbenog duha i prije svega pozitivnog stava. Bez tih elemenata ne može se doći do pobjede na Poljudu neovisno bio on pun ili prazan...

Dalibor Keler
TABLICA
1.Rijeka       29       20       5       4       57:20       65

2.Dinamo       28       18       6       4       52:23       60

3.Hajduk       29       17       4       8       39:18       55

4.Osijek       29       11       9       9       49:38       42

5.Lokomotiva       29       9       14       6       39:31       41

6.Gorica       29       9       8       12       29:35       35

7.Varaždin       28       7       12       9       32:37       33

8.Slaven B.       30       8       6       16       36:55       30

9.Istra 1961       29       6       10       13       25:47       28

10.Rudeš       30       1       4       25       13:67       7

30. KOLO SUPERSPORT HNL-a
Rudeš - Slaven Belupo 1:3

SUBOTA

16.50

Varaždin - Lokomotiva

19 sati

Gorica - Dinamo

NEDJELJA

16.30

Hajduk - Osijek

19 sati

Istra 1961 - Rijeka

HAJDUK - OSIJEK

Početak: nedjelja, 16.30 (HRT2)

       Buljan       Kolić

       Moufi       Omerović

       Uremović       Duarte

       Elez       Bralić

       Hrgović       Jurišić

       Sigur       Nejašmić

       Krovinović       Pušić

       Pukštas       Jugović

       Benahrou       Bukvić

       Sahiti       Matković

       Kalinić       Mierez

Stadion: Poljud

Kapacitet: 33.987

Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Međusobni susreti

HAJDUK-OSIJEK

104       51       26       27       167:113

MIEREZ TAJNOVIT OKO BUDUĆNOSTI
 
Uoči susreta s Hajdukom na press-konferenciji osvanuo je prvi strijelac SuperSport HNL-a Ramon Mierez. Kada je on u pitanju, u fokusu nije bila nadolazeća utakmica protiv Hajduka, već nezvjesnost vezana uz njegovu budućnost u bijelo-plavom dresu. Ramon ulazi u posljednju godinu ugovora, a pojavljuju se oprečne informacije oko njegova daljnjeg statusa na Opus Areni. Ni sam nije imao previše toga za reći o tome:

- Hoću li ostati u Osijeku, pitanje je za našeg sportskog direktora Josea Bota. Moja obitelj i ja ovdje se osjećamo odlično. Ponosan sam što imam podršku navijača, osjećam se voljeno, a to mi daje dodatnu snagu i energiju da u svakoj utakmici dajem svoj maksimum. Klub je već sada napravio puno za mene, a ako dobijem i hrvatsko državljanstvo, to će doista biti vrhunac. No teško mi je sada reći nešto konkretno oko moje daljnje budućnosti u NK Osijek. Vidjet ćemo što donosi ljeto - rekao je Ramon Mierez, koji se u nešto manje od četiri godine, koliko je u Osijeku, doista prometnuo u jednog od najvećih ljubimaca navijača Bijelo-plavih.

U biti, njegov daljnji status najviše će ovisiti o zanimanju tržišta za njega. Dođe li na ljeto ponuda koja će financijski zadovoljiti klub i njega, njegov opus u gradu na Dravi će završiti. U suprtonom su mogući i drukčiji scenariji...

Možda ste propustili...

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

I U MAKSIMIRU TRLJAJU RUKE

Olmo bi najradije kući

Najčitanije iz rubrike