Regija
U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac
je Simply the Best
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Bećarac se na području općine Draž održava još od 1987., a pokrenuli su ga entuzijasti na čelu s Janjom Čeliković
DRAŽ



U Biogradu na Moru dodijeljene su nagrade Simply the Best, koje za inovativnost i kreativnost u turizmu već niz godina dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i poslovno-turistička burza PUT.

Nagrade se dodjeljuju u 9 kategorija (nagrađuje se po pet subjekta koji dobivaju plaketu Simply the Best - top 5), a jedan od njih, unutar svake kategorije, proglašava se pobjednikom i dobiva posebnu plaketu Simply the Best 2023. U kategoriji ‘‘manifestacije‘‘, grupa ‘‘baština‘‘ plakete su dobili Jazzica fest (Bjelovar), Mrduja fest (Milna), Saljske užance (Sali, Dugi otok) i Tesla power of lights (Gospić), dok je plaketu Simply the Best zaslužila baranjska manifestacija Baranjski bećarac.

Baranjski bećarac na području Općine Draž održava se još od 1987., a pokrenula ga je skupina entuzijasta na čelu s Janjom Čeliković. Njegovo održavanje prekinuto je tijekom Domovinskog rata, a nastavljeno nakon povratka, svake godine u drugom općinskom mjestu. Geslo ‘‘U Baranji običaji stari, čuvaju i‘ baranjski bećari‘‘ jasno upućuju na razlog održavanja te kulturno-turističke, enološke i gastronomske manifestacije, koja je uvijek prvog vikenda u lipnju, a povremeno se, kao i ove godine, dio programa održava u svibnju. Manifestacija je od velikog značenja za lokalnu zajednicu, ali i za regiju, jer promovira tradicijsku kulturu i baštinu šokačkih sela podunavske Baranje, ali i šire regije Podunavlja. Kako ističu organizatori, to je mjesto sastanka podunavskih Hrvata - Šokaca, Bunjevaca i Bošnjaka, od Pečuha preko Općine Draž do Novog Sada te od Osijeka preko Općine Draž do Subotice.

- Manifestacija promovira i uzgoj konja lipicanaca, tradiciju sviranja gajdi, domaću proizvodnju vina, tradicijsku gastronomiju temeljenu na jelima od tjestenine koja se mogu kušati na Festivalu tista koji je sastavni dio programa. Cijeli se program odvija u Topolju, u pitoresknom krajoliku kod barokne crkve sv. Petra i Pavla, koja je nedavno proslavila 300 godina od izgradnje - kažu organizatori, objašnjavajući kako je crkva i danas usamljena u topoljskom ataru te stoji kao spomen na 1722. godinu, kada ju je podignuo nadvojvoda Eugen Savojski u zahvalu Bogu za veliku vojnu pobjedu nad Osmanlijama u bitki kod Sente, koja je značila kraj osmanske prijetnje za ova područja.

- Nagrađeni smo nagradom Simply the Best za kvalitetu, kreativan i inovativan razvoj manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju života lokalne zajednice, a svojim sadržajima značajno unapređuje atraktivnost ukupne turističke ponude Baranje - kaže Filip Golubov, direktor TZ-a Općine Draž, koji je, zajedno s Anamarijom Bertin, tajnicom KTM-a Baranjski bećarac, preuzeo nagradu. Dodaje kako se Baranjski bećarac i ove godine održava u Topolju (od 31. svibnja do 1. lipnja), a sada su dobili i prvo formalno priznanje za trud i rad oko osmišljavanja i organizacije manifestacije.

Ivica Getto
U Slavoniju i Baranju još pet nagrada
U Slavoniju i Baranju stiglo je više nagrada. Tako je u kategoriji ‘’osobe/udruga’’ plaketu Simply the Best - top 5 primila Udruga za ruralni turizam Đola iz Darde, a u kategoriji ‘’manifestacije’’, grupa ‘’hrana i piće’’, plaketom Simply the Best nagrađena je manifestacija Dan pečenjakov, Pitomača. Što se novih projekata u turizmu tiče, nagradu su primili predstavnici Centra za posjetitelje Križnica, a u kategoriji ‘’propaganda’’ Ciklo priča iz Slavonskog Broda. Pojedinačno je nagrađen Antun Leaković iz Bošnjaka, voditelj Muzeja šumarstva.

Filip Golubov direktor TZ-a Općine Draž

Nagrađeni smo za kreativan i inovativan razvoj manifestacije koja njeguje kulturu i tradiciju života lokalne zajednice, a svojim sadržajima unapređuje atraktivnost turističke ponude Baranje

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike