Regija
OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu
Objavljeno 13. travnja, 2024.
VINKOVCI



Hrvatske željeznice Infrastruktura najavljuju kako će u ponedjeljak, 15. travnja, u 8 sati u kontaktnu mrežu na pruzi Vinkovci – Vukovar bit trajno pušten napon od 25 kV, a to je dio završnih radova na projektu nadogradnje i elektrifikacije pruge M601 Vinkovci – Vukovar. Stoga pozivaju putnike, željezničko osoblje i stanovništvo uz prugu, posebno stanovnike Vinkovaca, Nuštra, Bršadina, Vukovar - Borova naselja i Vukovara na dodatan oprez. Ističu kako je opasno za život i strogo zabranjeno kretati se uzduž pruge unutar ili izvan kolosijeka, hodati po tračnicama ili stajati na njima, dodirivati tijelom ili nekim predmetom metalne konstrukcije i vodiče kontaktne mreže, dodirivati elektrovučna vozila i električne naprave na njima. Strogo se zabranjuje penjanje na krovove zatvorenih vagona, vagonske cisterne, otvorene teretne vagone, lokomotive, pružna vozila, približavati se i dirati prekinute vodiče i predmete koji vise odnosno vodiče koji su pali na zemlju, prislanjati ili slagati materijal ili predmete uz metalne konstrukcije kontaktne mreže i premošćivati tijelom ili metalnim predmetima tračnice kolosijeka.

Podsjetimo, radovi na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar" u završnoj su fazi. Vrijednost je projekta 72 milijuna eura, od čega je 85 posto nepovratnih sredstava sufinancirano iz fondova Europske unije, odnosno iz Kohezijskog fonda – Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Nakon ishođenju svih dozvola i odobrenja vlakovi će na toj relaciji voziti brzinom do 120 km/h te će se skratiti vrijeme putovanja za oko 50 posto, uvjeravaju u HŽ-u Infrastruktura.

Cilj je projekta povećati opseg željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, postići bolju povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima te podignuti razinu udobnosti i sigurnosti putovanja.

Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar pridonijet će, također, gospodarskom razvoju lokalne zajednice, šire regije Vinkovaca i Vukovara te u konačnici istočnog dijela Hrvatske.

Tim su projektom obuhvaćeni rekonstrukcija, obnova i elektrifikacija jednokolosiječne željezničke pruge duljine 18,7 kilometara, rekonstrukcija kolodvora Vukovar - Borovo naselje i Vukovar te stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, izgradnja novog mosta Bobotski kanal, obnova mosta Vuka te osiguranje i uređenje željezničko-cestovnih prijelaza.

U HŽ-u Infrastruktura najavljuju kako se puštanje u promet modernizirane pruge Vinkovci – Vukovar u potpunoj funkciji očekuje u drugoj polovini ove godine.

M. Flego
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike