Regija
OSIGURALA OPĆINA VRBANJA

Za obrtnike i male poduzetnike daju 100.000 € potpora
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Četiri mjere: za poduzetnike početnike, proširenje poslovanja, kupnju opreme i (samo)zapošljavanje
VRBANJA



Već četvrtu godinu zaredom Općina Vrbanja financijski će pomoći obrtnike i male poduzetnike koji imaju do 10 zaposlenih, i jedna je od rijetkih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja redovito izdvaja značajna sredstva u tu svrhu. Načelnik Velimir Redl (HDZ) napominje da im je Općina odlučila izići u susret jer ti korisnici nemaju toliko prilike povući sredstva potpore iz drugih izvora, nacionalnih i europskih, a svaki poticaj jačanju obrtništva i poduzetništva važan je korak u gospodarskom razvoju na tome području.

Općinsko vijeće na posljednjoj je sjednici donijelo Program potpora razvoju poduzetništva na području Općine Vrbanja za 2024. godinu kojim se utvrđuju aktivnosti s ciljem poticanja razvoja konkurentnog i održivog gospodarstva dodjelom potpora male vrijednosti iz općinskog proračuna te kriteriji i postupak dodjele do utroška predviđenih sredstava. U tu je svrhu u proračunu osigurano 100.000 eura. Na temelju donesenog programa bit će raspisan javni poziv za dodjelu potpora za mikrosubjekte malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva i zadruge registrirani na području općine koji imaju zaposleno manje od deset radnika), izuzev onih kojima je pretežita djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, za koje su predviđeni drugi programi potpora. Kroz program su razrađene četiri mjere: potpore za poduzetnike početnike, za proširenje poslovanja, kupnju opreme i uređenje poslovnog prostora te mjere za novo zapošljavanje i za samozapošljavanje. Dosad su se, napominje Redl, najviše koristile potpore za novo zapošljavanje, gdje obrtnik ili mali poduzetnik s do 10 zaposlenih ima povećanje broja radnika minimalno na dvije godine, a Općina prvu godinu financira pola plaće radniku. Korisnicima je zanimljiva i potpora za nabavu opreme i uređenje poslovnog prostora, za kojima postoji i velika potreba jer su preduvjet za što kvalitetniji rad i bolje pružanje usluga. Nabavu opreme Općina sufinancira i s do 80 posto iznosa za novootvorene i s 50 posto za postojeće subjekte. Primjerice, za zapošljavanje dviju osoba može se ostvariti maksimalna potpora od 10.800 eura, a za nabavu opreme 5500 eura.

Cilj je utvrđenih mjera poticanje i razvoj poduzetničkih aktivnosti, novo zapošljavanje, kvalitetniji život na tome području, a pozitivna iskustva temelj su za nastavak njihove provedbe i u 2024. godini.

Marija Lešić Omerović
ŽELE SE VRATITI I POKRENUTI POSAO
Načelnik Redl zadovoljno ističe da provedba Programa razvoja poduzetništva pokazuje učinak kroz otvaranje novih obrta i nova zapošljavanja, a svako radno mjesto potaknuto tim potporama za njih, zaključio je, puno znači. U Općini nastoje maksimalno poticati i gospodarstvo, poljoprivredu, kupnju prve nekretnine, trude se brojnim demografskim mjerama financijski što više pomoći i olakšati život sumještanima. Napominje da je negativan trend odlaska ljudi, bar u onoj mjeri kako je to bilo nakon ulaska Hrvatske u EU, zaustavljen, a neki koji su otišli i stekli radno iskustvo sada se žele vratiti u selo i pokrenuti posao. Nekoliko ga je osoba već kontaktiralo, raspituju se i za općinske potpore koje bi kombinirali s državnim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike