Ekonomija
DODIJELJENO 39 UGOVORA

Novih 1,5 milijuna kuna za bolji život u selima i gradovima
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Osječko-baranjski župan Mato Lukić i Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u petak su svečano uručili načelnicima i gradonačelnicima ugovore o financiranju projekata za poboljšanje kvalitete življenja u naseljima iz kojih dolaze.

Riječ je o novcu iz Programa održivog razvoja i Programa podrške regionalnom razvoju, na temelju 39 ugovora vrijednih 1,5 milijuna eura.

- Drago mi je vidjeti zadovoljstvo gradonačelnika i načelnika kojima su uručeni ugovori. Često smo svjedoci dodjeli ovakvih ugovora, a nedavno su dodijeljeni i ugovori za prekograničnu suradnju s Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Ovi se ugovori odnose na poboljšanje infrastrukture, od komunalne do izgradnje i poboljšanja uvjeta u dječjim vrtićima, osnovnim školama, sportskim dvoranama, na trgovima i druge projekte za potrebe stanovnika. Za mene su svi takvi projekti veliki, a mogu biti samo financijski veći ili manji, jer svako poboljšanje infrastrukture donosi poboljšanje uvjeta života i rada stanovnika. Uz uručenje ugovora razgovarali smo i o novim projektima koje ćemo provoditi s Ministarstvom i Vladom RH te nastaviti ravnomjerno graditi i razvijati cijelu županiju, baš kao što i Vlada zagovara i radi na tome da se ravnomjerno razvija cijela Republika Hrvatska - kazao je Mato Lukić.

Mikulić je pohvalio Osječko-baranjsku županiju, osobito zato što je u proteklih deset godina povukla više od jedne milijarde eura za brojne projekte diljem županije. - Nema praktično ni jedne općine, grada ili sela gdje nije nešto realizirano sredstvima EU-a, što je ogroman uspjeh koji smo ostvarili kao Ministarstvo i država, a uvelike je djelo i načelnika, gradonačelnika i župana. Danas dodijeljeni ugovori važni su za gradove i općine. To su uglavnom infrastrukturni projekti manjih financijskih vrijednosti, ali velike vrijednosti za građane koji žive u tim selima i gradovima - rekao je Mikulić.

Uime čelnika jedinica lokalnih samouprava zahvalio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, koji je kazao kako su ovim ugovorom riješili sufinanciranja jednog od gradskih projekata, konkretno, izgradnje pješačke i biciklističke staze u Ulici biskupa A. Mandića.

Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazio je zadovoljstvo jer su sklopili ugovor za sufinanciranje izgradnje dijela kolnika s kompletnom infrastrukturom u Strossmayerovoj ulici u Našicama, a u sklopu projekta je i uređenje raskrižja koje je statistički najopasnije u gradu. D.Pejić
Domagoj Mikulić državni tajnik

“Vlada RH s premijerom Andrejom Plenkovićem za financiranje manjih infrastrukturnih projekata uložila je 256 milijuna eura iz nacionalnih sredstava, od čega je 26 milijuna eura završilo upravo u Osječko-baranjskoj županiji. Danas smo podijelili 39 ugovora, a do sada je ove godine ukupno 48 ugovora određeno za Osječko-baranjsku županiju. Kada skupimo nacionalna i europska sredstva, zaista možemo biti iznimno zadovoljni i ponosni na sve ovo što smo učinili i u županiji i Hrvatskoj, pogotovo kada znamo da nova financijska perspektiva predviđa alokaciju od 25 milijardi eura. To je ogroman iznos, ali i ogroman izazov. U tomu će nam opet trebati pomoć i naših općina, gradova i županija kako bismo osmislili projekte, kako bismo sve vizije i ideje razvoja općina, gradova i županija uspjeli realizirati do kraja desetljeća. To će biti ogroman zamah za cjelokupnu Hrvatsku.”

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike