Sport
SVEČANO OTVORENE 28. PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

Davor Božinović: Sportske
igre mladih jedan su od
najjačih hrvatskih brendova
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Više od 2000 djece sudjelovalo u natjecanjima na otvaranju Igara, na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću
Lijep, sunčan dan, mnoštvo djece, cika, vika, veselje i radost. To je bio ugođaj u Zaprešiću na Trgu Ivana Pavla II., gdje je u petak svečanom ceremonijom otvorena 28. sezona Plazma Sportskih igara mladih. Prigodni program najveće sportske amaterske manifestacije u Europi vodili su Antonija Blaće i Frano Ridjan, uz izravan prijenos na Arena Sportu, Sport klubu i N1 televizijama u čak devet zemalja.

Okupljene je pozdravio i osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić, koji je zahvalio gradu domaćinu i svim pokroviteljima koji niz godina omogućuju da svim sudionicima natjecanja i svi programi Igara budu potpuno besplatni.

- Hvala Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na podršci i što je prepoznala važnost Igara za djecu i mlade. Posebno želim zahvaliti Davoru Božinoviću, potpredsjedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova, na podršci koju nam pruža posljednjih 14 godina. Mi ćemo se i dalje truditi, za vas, djeco, da sportom omogućimo bolju budućnost - poručio je Marić.

Priča puna pozitive


Plazma Sportske igre mladih imaju podršku i mnogobrojnih svjetskih institucija kao što su UEFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, te od vrhunskih sportaša i dužnosnika. Posebne pozdrave djeci uputili su i ambasadori Igara Luka Modrić, Domagoj Duvnjak, Nemanja Matić, Tomislav Zubčić i Edin Džeko, uz žaljenje što zbog obveza nisu mogli biti na svečanosti otvaranja, ali i obećanje da će se uskoro družiti sa sudionicima Igara.

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i slobodno formirane ekipe, a ne samo djeca i mladi koji se aktivno bave sportom. Igre uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su svog utjecaja i odgovornosti koje imaju prema sudionicima - promiču druženje, toleranciju i inkluziju, a sve da se oni razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Sve te vrijednosti promiče i Vlada Republike Hrvatske i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Presretan sam i nakon 14 godina, koliko sam zahvaljujući pozivu Zdravka Marića dio najpozitivnije priče ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi. Kao potpredsjednik Vlade, roditelj, djed, ali i stanovnik Zaprešića osjećam i posebnu dozu ponosa što je otvaranje baš na ovom mjestu. Hrvatska je proglašena jednom od najsigurnijih zemalja na svijetu, a siguran sam da upravo Sportske igre mladih daju bitan doprinos i ovaj dio svijeta čine boljim mjestom za život. Svake godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi velik broj projekata prevencije nasilja različitih oblika. Ponosni smo na te aktivnosti i na desetke tisuća mladih koje njima dotaknemo, ali bez imalo zadrške mogu kazati da su Sportske igre mladih u tome bile naš stariji i puno uspješniji uzor. Čak 2,7 milijuna djece bez ijednog je incidenta osjetilo toplinu ovog događaja, gdje danima, umjesto na različitim ekranima kojima su danas bombardirana, vrijeme provode potpuno fokusirana jedni na druge, i to kroz igru i natjecanje. Vrijednosti tolerancije, uvažavanja, ljubav prema sportu i pozitivnom natjecanju, koje Igre propagiraju, već gotovo tri desetljeća imaju snagu trajno mijenjati naše društvo. Hrvatska policija će i dalje čuvati red i sigurnost naših sugrađana, no upravo ovaj projekt je najbolji odgovor kako se u cjelini trebamo strateški, trajno preventivno postaviti prema huliganizmu, vandalizmu i nasilju svih oblika. Vlada RH je do sada podržavala, a siguran sam da će i ubuduće maksimalno podržavati, jedan od najsnažnijih hrvatskih brendova, što Sportske igre mladih sigurno jesu - kazao je Božinović.

Plamen pa igre


Plamen Sportskih igara mladih u Zaprešić u pratnji djece donio je Denis Špoljarić, bivši rukometaš, koji je zajedno s cijenjenim gostima 28. put upalio plamen. U ceremoniji su uz Zdravka Marića sudjelovali i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, Ana Kovačević, Group Brand Manager Bambi ad i Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Više od 2000 djece na Trgu Ivana Pavla II. nakon svečanog programa natjecalo se u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta te se borilo za plasman i prolaz na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih. Također su održani kvalifikacijski turniri najvećeg malonogometnog turnira u Europi Coca-Cola Cupa, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci i MIS turnir u odbojci. Energičnim hitovima navijačku atmosferu na otvaranju zagrijali su Zaprešić Boysi, a u zabavnom dijelu programa nastupila je Zsa Zsa.

Podsjetimo, Plazma Sportske igre mladih pružaju osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj djeci da od siječnja do rujna potpuno besplatno sudjeluju u natjecanjima organiziranima na profesionalnoj razini u deset sportova: Coca-Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 cup u tenisu, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, Fide turnir u šahu, odbojka na pijesku, graničar, atletika i stolni tenis.

Otvorenju su nazočili mnogobrojni uzvanici iz političkog, gospodarskog i sportskog života Hrvatske. Tomislav Družak i Josip Pavić, državni tajnici Ministarstva turizma i sporta, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport, Csaba Demscak, veleposlanik Mađarske, Gjorgji Hristov, generalni direktor Coca-Cola Company Hrvatska, Slovenija i BiH, Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska, Ivan Vlaho, zamjenik CEO UNiCredit Groupe za srednju i istočnu Europu te predsjednik Uprave ZABA-e, Sanela Prelić, marketing menadžerica Bambija a.d., predstavnici Podravke, Ivan Tolj, predstavnik Styria Media grupe, bivši nogometaši Silvio Marić i Branko Stupar, Velimir Zajec, predsjednik GNK Dinamo Zagreb i trener Sergej Jakirović te nogometaši Dinama Petar Sučić i Mauro Perković, koji su nakon završetka ceremonije bodrili djecu na sportskim terenima. SIM
Ana Kovačević Group Brand menadžer Bambi a.d.

Sretni smo što Plazma ima mogućnost podržati ovu plemenitu inicijativu u koju toliko vjerujemo i ponosni smo pokrovitelj već sedam godina, a ono na što smo najponosniji jesu divna dječja prijateljstva koja se stvaraju na Plazma SIM-u. Djeco, bavite se sportom, igrajte se, družite se, a mi vam želimo sreću u svim predstojećim natjecanjima. Uz vas smo do finala i pobjedničkog trona u Splitu

Plazma Sportske igre mladih ove će godine samo u Hrvatskoj okupiti više od 110.000 sudionika

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike