Osijek
PEDESETA OBLJETNICA

Mursa aeterna ističe osječki Zavod HAZU-a
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Osječki se Zavod pozicionirao kao jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih jedinica HAZU-a
Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku svečanom je akademijom obilježio 50. obljetnicu svoga djelovanja.

Osnovan je 14. travnja 1972., a rad je započeo 14. travnja dvije godine poslije kao Centar za znanstveni rad u Osijeku. Od 1999. djeluje pod današnjim nazivom.

Kontinuirano od osnutka znanstveno-istraživačkim djelovanjem ispunjavaju svoju svrhu znanstvene i stručne elaboracije povijesne, društveno-ekonomske i kulturne problematike slavonsko-baranjske regije, pozicionirajući se kao jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Uz potporu Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Zavod potiče, organizira i realizira znanstvene i stručne domaće i međunarodne skupove, simpozije, okrugle stolove, izložbe, tribine...

Uoči početka sjednice novinari su akademkinju Vlastu Piližotu, voditeljicu osječkog Zavoda, doveli u naizgled nezgodnu situaciju. Naime, zamolili su je da tih 50 godina njegova djelovanja sažme u dvije minute.

- Kada govorimo o našim suradnicima, njih je više od stotinu. Valja uzeti u obzir da mi, s obzirom na to da pokrivamo i nakladničku djelatnost, izdajemo puno knjiga, časopisa i zbornika radova, tako da je tu dodatno angažirano mnogo lektora, prevoditelja i drugih - nabraja akademkinja Piližota.

Ipak, ističe projekt započet 2011. godine, a vezan je uz Tvrđu.

- Donijeli smo dugoročni plan rada kroz publikaciju Mursa aeterna, i od kada smo započeli pregovore s autorima i svim drugim suradnicma te s akademikom Andrijom Mutnjakovićem kao glavnim urednikom i autorom nekih od knjiga iz te publikacije, a na inicijativu prof. Antuna Tucaka, koji je bio prijašnji upravitelj Zavoda, objavili smo deset knjiga. To je po opsegu i značenju jedna od najvećih znanstveno-istraživačkih aktivnosti koje su obuhvatile Tvrđu i povijest ove regije - naglasila je akademkinja Piližota.

Osijek je na znanstvenoj karti odavno prepoznat, mnogo je i osoba koje su u Osijeku rođene ili su se u njemu školovale, a poslije su izvan njega dali doprinos kao redoviti članovi ili suradnici HAZU-a.

Akademiji su nazočli brojni visoki uzvanici, a Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, govorio je kao izaslanik ministrice kulture.

Dario Kuštro
BISER U NIZU ZNANSTVENIH SASTAVNICA
Neraskidiva je veza Zavoda i grada Osijeka, a posljednje četiri godine ona je dobila i novu, zanimljivu dimenziju - njihovo dvorište, mali intimni prosor, koristi se kao kulisa za potrebe Osječkog ljeta kulture, a sve češće i za druge manifestacije tijekom godine.

Istaknuo je to Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je podsjetio kako Grad Osijek iz svoga proračuna sufinancira rad Zavoda. “Zavod je biser u nizu znanstvenih sastavnica Sveučilišta i ostalih institucija u Osijeku”, istaknuo je Florijančić.

Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike