Novosti
GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Svijet je prosječno postao liberalniji između 2014. i 2023. godine, premda je postao pesimističniji, pokazala je u petak objavljena studija, koja je obuhvatila brojna istraživanja u 20 zemalja s gotovo 60 posto svjetske globalne populacije.

Studija međunarodne istraživačke agencije Glocalities također je utvrdila porast beznađa i razočaranosti u tradicionalnu politiku, osobito među mladim muškarcima u Sjedinjenim Američkim Državama, jedinoj skupini američkog stanovništva koja je postala konzervativnija proteklog desetljeća. Ta je studija također ponudila kontekst za američke predsjedničke izbore u studenome ove godine i mnoštvo izbora koji se trebaju održati diljem svijeta, uključujući parlamentarne izbore Europske unije u lipnju. U sklopu studije ispitanici su anketirani kako bi se odredio njihov položaj na ljestvici optimizma između "nade" i "beznađa", a na drugoj između "kontrole" i "slobode" - ili, drugim riječima, između konzervativizma i liberalizma.

Mladi ljudi u cijelom svijetu osjećaju se posebno iznevjerenim od društva, rekao je Martijn Lampert, voditelj istraživanja u Glocalitiesu, dodavši da "navala beznađa među mladim odraslim osobama u SAD-u daleko nadmašuje porast beznađa među mladim odraslim osobama u zemljama EU-a". Najuočljivije, američki mladi muškarci jedina su populacijska skupina u SAD-u i sedam država EU-a koja je zapravo postala konzervativnija od 2014. godine - ili, u smislu ankete, favorizira više kontrole nego slobode. Ukupno je 14.526 Amerikanaca ispitano između 2014. i 2023. godine, uključujući 2242 muškarca od 18 do 34 godine. Diljem svijeta "osjećaji beznađa, razočaranosti u društvo i pobune protiv kozmopolitskih vrijednosti djelomično objašnjavaju uspon radikalno desnih stranaka protiv establišmenta", istaknuo je Lampert, navevši izbore u nekoliko europskih zemalja. Algoritmi društvenih medija pojačali su taj trend privlačeći "umjereno konzervativne mladiće ekstremnijim i radikalnijim konzervativnim muškim uzorima i pogledima na svijet", također je zaključio.

Ako to izvješće nudi tračak optimizma, onda se to odnosi na muškarce i žene u svijetu starije od 55 godina - jedine skupine koja je tijekom desetljeća općenito postala punija nade, a također i liberalnija. Glocalities je procijenio njihova stajališta o patrijarhatu, fleksibilnosti rodnih uloga, istospolnim brakovima i suživotu prije braka. Mjerenje raspoloženja usredotočilo se na buduće izglede i osjećaje je li nas društvo iznevjerilo. H
NAJLIBERALNIJE - MLADE ŽENE
Pokazala se oštra razliku između mladih muškaraca i mladih žena u svijetu. Obje skupine zabrinute su zbog izgleda za karijeru, financijsku sigurnost i obrazovanje, no dok su muškarci u dobi od 18 do 24 godine prestigli one u dobi od 55 do 70 godina kao najkonzervativnija skupina, žene od 18 do 24 godine postale su liberalnije i više antipatrijarhalne. “Globalno gledano, mlade žene će vjerojatno biti najliberalnija skupina u ljudskoj povijesti”, stoji u izvješću. One su zabrinute oko svih društvenih pitanja kao što su seksualno uznemiravanje, obiteljsko nasilje, zlostavljanje djece i zanemarivanje. Mladi muškarci više su usmjereni na postizanje društvenog i ekonomskog statusa, a drže do konzervativnih obiteljskih vrijednosti i natjecanja, hrabrosti i časti. Istraživanje je provedeno u Australiji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Italiji, Japanu, Meksiku, Nizozemskoj, Poljskoj, Rusiji, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Turskoj, Britaniji i SAD-u.

Najčitanije iz rubrike