Novosti
UN TOURISM I MINISTARSTVO

Uspostava Centra za održivi turizam velika je prilika za Hrvatsku
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Svjetska turistička organizacija (UN Tourism) i Ministarstvo turizma i sporta surađivat će u uspostavi Centra za održivi turizam u Hrvatskoj.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili u petak su u Zagrebu potpisali Memorandum o razumijevanju, o međusobnoj suradnji i osnivanju takvog centra. Kako navodi Ministarstvo turizma i sporta, taj je memorandum temelj za osnivanje istraživačko-razvojnog centra koji će biti samostalna javna ustanova, a UN Tourism će surađivati ​​u provedbi inicijativa i projekata, s fokusom na istraživanjima i razvoju koji se odnose na održive politike u turizmu, promicanje održivog turizma, izradu smjernica i preporuka za razvoj održivog turizma, dijeljenje znanja i najboljih praksi za održivi turizam, kao i prijenos znanja o upravljanju razvojem održivog turizma.

"Osnivanje prvog Centra za održivi turizam u Hrvatskoj u suradnji s najrelevantnijom globalnom organizacijom za turizam, UN Tourismom, velika je čast i najljepša pohvala našoj reformi. To je i fantastična prilika za jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao predvodnice u održivom turizmu, kao i za našu akademsku i znanstvenu zajednicu, kojoj je ovaj centar dodatna mogućnost za unaprjeđenje globalne suradnje u raznim područjima koja utječu na razvoj održivog turizma. Zato je odlična vijest da je upravo Sveučilište u Zagrebu iskazalo interes biti partner u ovom projektu, te uključiti u rad Centra široki krug dionika iz Hrvatske i svjetske akademske i znanstvene zajednice", istaknula je ministrica Brnjac.

Podsjetila je kako je u ovom mandatu kreiran strateški okvir za upravljanje razvojem turizma u smjeru održivosti, donesen prvi zakon o turizmu koji će takvo upravljanje i omogućiti te osigurana rekordan iznos od 1,3 milijardi eura za ostvarenje ciljeva. "Osnivanjem Centra za održivi turizam ostvarit ćemo preduvjete za transparentno i odgovorno kreiranje turističke politike kroz dostupnost ažurnih i relevantnih istraživanja u svim područjima koja mogu pridonijeti razvoju održivog turizma. Ako želimo uistinu upravljati razvojem turizma, takva istraživanja su nam potrebna", zaključila je Brnjac.

Pololikashvili je rekao kako "Hrvatska prednjači kao primjer u razvoju održivog turizma i upravo je zato odabrana kao lokacija prvog Centra za održivi turizam, koji će dodatno poticati inovacije i pozitivne promjene u sektoru turizma". "Novi istraživački centar u Zagrebu pridonijet će kreiranju politika utemeljenih na podatcima na regionalnoj, nacionalnoj i destinacijskoj razini osiguravajući odgovoran i uključiv razvoj turizma, za dobrobit zajednica posvuda. Turizam je ključni gospodarski sektor, a kako je trgovina uslugama bila treća kategorija zarade izvoza, odmah nakon goriva i kemikalija, u 2019. godini, potreban nam je znanstveno utemeljen pristup održivosti turizma", istaknuo je. D.Pav.
STRUČNA ZNANJA
"Osnivanje Centra za održivi turizam u Hrvatskoj izuzetna je prilika za našu akademsku zajednicu da aktivno sudjeluje u kreiranju i promociji održivih turističkih praksi koje su ključne za budućnost turizma u Hrvatskoj. Omogućit će nam da dalje razvijamo naša znanstvena i stručna znanja u području održivog turizma, koja ne samo što će pridonijeti akademskoj izvrsnosti i ugledu Sveučilišta u Zagrebu nego će imati i širi društveni i ekonomski utjecaj", istaknuo je zagrebački rektor Stjepan Lakušić.

Možda ste propustili...