Mozaik
U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Više od 1700 filmskih prijava, od kojih čak šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi, čine osnovu iz koje je sagrađen 20. ZagrebDox, koji počinje 14. travnja i traje do 21. travnja. Organizatori najavljuju više od stotinu filmova te veliku novost u sklopu programa ZagrebDox Pro, koji se okreće dokumentarnim serijalima.

Film kojim će biti otvoren 20. ZagrebDox, 14. travnja u Kaptol Boutique Cinema kinima, biti će film o izborima, "Nasmijana Gruzija" Luke Beradzea, u kojemu je jedan od kandidata obećavao da će svima popraviti zube ako pobijedi, no nakon izbora mnogi su ostali krezubi.

Imat ćemo prilike gledati pobjednike najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Kanski pobjednik "Four Daughters" Kaouther Ben Hanije bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara, dok dvostruki pobjednik IDFA-e - "1489" armenske autorice Šogakat Vardanjan, dolazi u Zagreb s duboko intimističkom osobnom pričom. S nedavno završenog Berlinalea dolazi dvjema nagradama nagrađen "No Other Land" (Yuval Abraham, Basel Adra i Hamdan Ballal), koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima. Doxova publika moći će pogledati i norveški "A New Kind of Wilderness" redateljice Silje Evensmo Jacobsen, koji je ove godine osvojio Sundanceovu Veliku nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji. U Zagreb dolaze i "Flašaroši" srpskog redatelja Nemanje Vojinovića, koji je prošle godine osvojio Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji dokumentarni film.

Jubilarno izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma, je obilježena i novom web stranicom, na kojoj možete pronaći program festivala: https://zagrebdox. et/. T.K.
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

Najčitanije iz rubrike