Mozaik
BABY LASAGNA O HEAVY METAL KARIJERI

Oduvijek sam slušao sve i
nije mi bitno koju vrstu glazbe
radim, nego samo da je dobra
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Dok se Baby Lasagna zagrijava za nastup na Eurosongu, a na pretpartyjima odmjerava snage i upoznaje konkurenciju, dok četiri hrvatska grada plešu na njegovu pjesmu "Rim Tim Tagi Dim", HRT je s mladim glazbenikom Markom Purišićem, porazgovarao o njegovoj bogatoj i uspješnoj karijeri u heavy metal glazbi.

Prošle si godine dobio nagradu u Njemačkoj kao kantautor za grupu Mono Inc., odnosno album Ravenblack. Kakva je to nagrada, što ti je konkretno donijela?

- Nagrada sama po sebi nije mi donijela ništa posebno, već samo legimitet i priznanje. Iako, nakon nje sam dobio nešto više upita za pisanje skladbi, ali nije to bilo ništa zbog čega mi se život preokrenuo.

Iako je "Ravenblack" 12. studijski album te grupe, s njim su prvi put došli na prvo mjesto njemačkih ljestvica. Kako si počeo suradnju s Mono Inc., odnosno angažman, tko se komeobratio?

- Moj brat je zaposlen u tom bendu, odnosno jedan je od članova. Rekao je da traže nove pjesme za album, pa je preporučio mene. Oni su skeptično pristali, rekli su samo usputno da napravim pjesmu. Napravio sam je i postao prvi vanjski pisac uopće za takav bend, prvi sam koji je pogodio, prema riječima pjevača, točno što oni traže. Čovjek se rasplakao i istog dana mi je poslao ugovor da ga potpišemo!

Koju svoju pjesmu s "Ravenblacka" smatraš najboljom i zašto? Koji su ti uzori u pisanju tekstova?

- Najdraža pjesma mi je "Angels Never Die", koju sam napisao isključivo zbog teksta, ali i zbog glazbe, koja nije nužno za svačije uši. Radi se o teškoj i sporoj metal baladi čije su riječi jako teške - o djeci koja su uhvaćena u teškim bolestima i teškom životu, a to je nešto što mene posebno dira. Uzor u pisanju tekstova bio mi je Rammstein, no u posljednje vrijeme definitivno su mi najveći uzor Twenty One Pilots.

Na Dori 2019. nastupio si s grupom Manntra. Oni su također iznimno popularni u Njemačkoj, nastupaš li s njima i dalje? Navodno imaju rasprodane koncerte i veliku bazu fanova. Je li Njemačka raj za dark metal grupe?

- S Manntrom sam prestao nastupati prije otprilike tri godine, tako da više nismo u radnom odnosu. Njemačka definitivno ima više sluha za metal glazbu, isto kao i skandinavske zemlje. Ako si rock/metal izvođač, apsolutno je pogodnije svirati izvan Hrvatske. Vani je veće tržište, a samim time i veći interes za bilo kakav drugi žanr.

Postoje li u Njemačkoj još neki naši bendovi koji su tamo poznatiji nego u Hrvatskoj?

- Da, na primjer znam iz prve ruke da postoji bend Keops iz Rijeke i definitivno je poznatiji u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

Zanima me taj put od dark metala do Baby Lasagne. Je li to sad paralelno ili je jedno zamijenilo drugo? Je li presudila želja za solokarijerom? Ima li ipak sličnosti u temama – anksioznost? Ima li i "Rim Tim Tagi Dim" također malo mračne estetike?

- Pa nije baš bilo puta od metala do Baby Lasagne. Ja sam oduvijek, otkad znam za sebe, slušao sve. Neplanirano sam se našao u rock i metal bendu. Volim rock i metal, ali jednako volim i diem rep, trep, pop, trance. Nije mi bitno koju vrstu glazbe radim, nego samo da je dobra. Nije presudila želja za solokarijerom, samo sam prekinuo radni odnos s Manntrom i želio sam pisati pjesme iz svoje sobe. Neko vrijeme sam to radio i poželio sam opet nastupati. S obzirom na to da sam, otkad znam za sebe na pozornici, nedostajali su mi ti momenti i drago mi je da se mogu vratiti.

Kako si odabraopseudonim?

- Pseudonim mi je sasvim slučajno pao na pamet, nema nikakvo posebno značenje. Htio sam da bude nešto što zvuči smiješno, nasumično i zabavno i mislim da sam uspio u tome.

Hoćeš li nastaviti suradnju s Mono Inc.? Ovisi li to o rezultatu Eurosonga?

- Ne znam, vidjet ćemo. Budući da ne znam što budućnost i Eurosong nose, ne mogu znati što mi se sprema. Prerano je govoriti i o čemu u ovome trenutku, ali ja sam spreman, ako bude bilo vremena i interesa s obje strane, zašto ne.

Tanja Kvorka
PLES U PODNE I U OSIJEKU
HRT poziva pučanstvo da 13. travnja zapleše u svom gradu ples “Rim Tim Tagi Dim”. Istovremeno će pet prekrasnih hrvatskih gradova - Zagreb, Split, Zadar, Osijek i Umag - postati središta plesnog zbivanja točno u podne. “Pozivamo vas i vaše sugrađane da se pridružite prepoznatljivoj koreografiji i pošaljete podršku našem predstavniku na Eurosongu, Baby Lasagni.” Cijeli događaj snimat će televizijske kamere, a emitirat će se u poznatim emisijama HRT-a i na društvenim mrežama i web-stranicama HRT-a. U Osijeku će se plesati na Pješačkom mostu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike