Kultura
HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”
Objavljeno 13. travnja, 2024.
Novi koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije iz ciklusa "U ozračju tambure" održat će se u nedjelju, 21. travnja u 20 sati u Studiju Zvonimir Bajsić HRT-a u Zagrebu. Novi koncert donosi spoj harmonike i tambure u klasičnom i suvremenom umjetničkom izričaju, ovaj put pod dirigentskim vodstvom Stjepana Vugera. Gostujući glazbenici – Ivan Šverko na harmonici kao solist, te kvartet u sastavu Sven Brajković na klaviru, Marko Blašković na bisernici, Martin Durbek na braču i Franjo Pećarić na čelu – predstavit će nam glazbu skladateljice Laure Mjede Čuperjani.

Dirigent, harmonikaš i pedagog, Stjepan Vuger diplomirao je dirigiranje u Zagrebu u klasi Mladena Tarbuka, a harmoniku (u klasi Boruta Zagoranskog) i glazbenu pedagogiju u Puli. Nagrađivani glazbenik nastupa diljem Hrvatske, a djeluje i kao pedagog. Osim s Tamburaškim orkestrom HRT-a, udružit će se s jednim od najistaknutijih koncertnih harmonikaša mlađe generacije, docentom klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, Ivanom Šverkom.

Za njih je, na narudžbu Tamburaškog orkestra HRT-a, novu skladbu “Meetup” ostvarila Laura Mjeda Čuperjani, skladateljica koja predaje na Muzičkoj akademiji u Puli, a odnedavno je i dekanica te ustanove. Njezina skladba Time Frame nastala je pak 2021. godine na narudžbu Glazbene tribine Hrvatskog društva skladatelja, i doprinos je nastojanjima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u promociji umjetničke glazbe za tambure. U Osijeku su je 2021. praizveli studenti te ustanove, a sada ćemo je čuti u tumačenju zagrebačkih akademskih tamburaša kojima se pridružuje samoborski pijanist Sven Brajković. Članovi ovoga kvarteta - Marko Bertić i Franjo Pećarić - za ovu su prigodu obradili i glasovita djela klasičnoga repertoara: Talijanski koncert Johanna Sebastiana Bacha i Suitu Holberg Edvarda Griega. T.K.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike