Mozaik

Otvorena je Kuća tambure – slavonska notna bajka
Objavljeno 15. travnja, 2024.

Tambura, hrvatski tradicionalni instrument, dobila je svoju kuću u Slavonskom Brodu.
Ova jedinstvena kulturna atrakcija otvorila je svoja vrata 12. travnja 2024. godine i time obogatila turističku i kulturnu ponudu grada.


Svečanost je otvorio gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara, a prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa svojom uvaženom pratnjom. Program su upriličili učenici Glazbene škole Slavonski Brod, student Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, članovi Folklornog ansambla Broda i Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ te svjetski poznat duo Hojsak&Novosel. Voditelj programa otvorenja bio je Branko Uvodić, dobitnik nagrade za životno djelo od strane Svjetske tamburaške asocijacije.


U povijesnoj lenti postava Kuće tambure – slavonske notne bajke istaknute su neke od najvažnijih godina u razvoju tambure, od prve pojave na ovim prostorima do današnjice. Također, književnik Matija Antun Relković prvi put spominje tamburu sredinom 18. stoljeća u knjizi „Satir u Vershe Slavoncu“ („Satir iliti divjičovik“). U postavu svoje su mjesto pronašle i tambureStjepana Radića i vojnika iz Prvog svjetskog rata, posuđene iz Hrvatskog povijesnog muzeja.


Obilaskom postavaInterpretacijskog centra„Kuća tambure – slavonska notna bajka“posjetitelji se upoznaju s poviješću toga glazbenog instrumenta, starim i suvremenim sustavima tambure, tamburaškim orkestrima i komornim tamburaškim sastavima, tamburom u školstvu kao i tradicijskom kulturom Slavonije. Osim postava, u Kući tambure smještena je i majstorska radionica gdje posjetitelji mogu svjedočiti izgradnji tambura. Također, Kuća tambure sadrži koncertnu dvoranu, ambijentalnu dvoranu, kao i suvremeni tonski studio.


Kuća tambure – slavonska notna bajka otvara se kao središte posvećeno tamburi, instrumentu koji je duboko ukorijenjen u slavonsku tradiciju i identitet. Cilj nije samo očuvanje glazbenog stvaralaštva veći promocija tambure kao simbola regije te stvaranje inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja.Očekivanja su da će Kuća tambure postati ne samo kulturno središte Slavonskog Broda već i regije, nudeći javni prostor koji će svojim sadržajima obogatiti turističku ponudu i pridonijeti održivom gospodarskom razvoju.


Projekt je trajao 72 mjeseca i financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti 4.296.585,80 eura, uključujući infrastrukturne radove i opremanjenovoobnovljenih prostora ukupne površine 2.429,65 m².Iz EU fondova sufinancirano je 3.652.097,85 eura, a iz proračuna Grada Slavonskog Broda osigurano je 644.487,95 eura.

Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike