Magazin
JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese
Objavljeno 13. travnja, 2024.
O problemima koji muče mlade u Intervjuu Media servisa govorio je Josip Miličević, glavni tajnik Mreže mladih Hrvatske. Riječ je o najvećoj organizaciji koja okuplja udruge mladih iz cijele Hrvatske. Osnovana je prije 22 godine, a misija joj je da sve što muči mlade iz lokalnih sredina podiže na nacionalnu ili europsku razinu.

- Glavni je problem što nam mladi nisu dovoljno uključeni u donošenje odluka. Često čujemo da političari govore kako mladi nisu zainteresirani, a istovremeno znamo da, pogotovo najveće stranke, imaju svoje stranačke pomlatke. Znamo da su te mlade osobe aktivne, možda nisu toliko medijski vidljive, ali mi to vidimo jer pratimo i njihova priopćenja, i njihov rad, i pojedince koji izlaze iz tih političkih pomladaka te mislimo da bi iz perspektive uključivanja mladih bio dobar prvi korak da mladima koji su već u njihovim strankama daju priliku da budu na izbornim listama - kaže Miličević.

Najveći problem mladih jest stanovanje. Cijene najma i stanova otišle su u nebo, stoga iz Mreže mladih Hrvatske zagovaraju kvalitetnu stambenu politiku:

- Stanovanje je jedno od tih područja gdje smo najgori u Europskoj uniji. Godine 2017. prosječna dob osamostaljivanja u Hrvatskoj bila je 31 godinu. Tadašnja vlada donijela je APN, dakle program kreditnog sufinanciranja, odnosno sufinanciranja kreditnog zaduživanja. Sada, šest godina poslije - prosječna dob osamostaljivanja porasla je za gotovo dvije godine. Dakle, došli smo u fazu da se mladi još teže osamostaljuju.

Koje i kakve korake poduzeti da bi se stanje popravilo?

- Primjeri iz Europe govore da jedan način može biti usmjeren na, kao što i jest trenutno sada, kupnju vlastite nekretnine, ali tu vidimo da bi pomoglo onda i smanjivanje PDV-a, pogotovo za prvu nekretninu. To je nešto što rade Bugarska, Slovačka, Srbija, Slovenija, dakle, brojne države u našem okruženju. S druge strane, mislimo da treba postojati i neki dodatni model, a to se najviše usmjerava na najam stana, odnosno dugoročni sigurni najam, s obzirom na to da je teško očekivati da će mlade osobe biti kreditno sposobne. Zato je potrebno ulagati u javnu stanogradnju, ali i studentske domove, kojih nedostaje u velikim gradovima - objašnjava glavni tajnik Mreže mladih Hrvatske.

Osim toga, mlade muči i zapošljavanje. O tome Miličević kaže:

- Nije teško pronaći posao, ali je problem što više od 88 posto mladih svoj prvi ugovor potpisuje na kraće od godinu dana, što onda otežava kreditno zaduživanje. ​Problema mladih je puno, suradnja s vladajućima je bila dobra, ali je u posljednjih godinu dana kvaliteta opala, stoga prostor za poboljšanje postoji. Svim strankama poslali smo svoje zahtjeve, a svi koji žele neki sastanak s Mrežom mladih Hrvatske stojimo na raspolaganju - zaključuje glavni tajnik. (Sven Tubak/MS)
Možda ste propustili...

MATEJ HITTNER PREDSJEDNIK CENTRAZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA)

Treba se čuvati prizemnog populizma

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike