Sport
OSJEČANE ČEKA GROBNA TIŠINA

Moramo se pripremiti za taj sablasni ambijent u Splitu
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Nitko ne voli igrati bez publike, ali morat ćemo se tome prilagoditi, kaže Zekić

Vezani članci

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Povratak u doba korone. Takav će ambijent u nedjelju na Poljudu dočekati nogometaše Osijeka. Prazne tribine, jer Hajduk je kažnjen dvama susretima pred praznim tribinama zbog nereda koje su izazvali njegovi navijači nakon susreta polufinala SuperSport Kupa.

Nije baš tako davno bilo kada su tribine hrvatskih stadiona zjapile prazne zbog pandemije koronavirusa. Srećom, to neugodno razdoblje brzo je palo u zaborav, ali stjecajem okolnosti sada će Bijelo-plavi i njihov suparnik osvježiti sjećanja na te dane. Pa ako se već osvježavaju sjećanja, bilo bi odlično kada bi Osijek ponovio rezultate koje je postizao na Poljudu u doba praznih tribina ili restriktivnih mjera vezanih uz ulazak navijača. Naime, Osječani su tada na splitskom stadionu pobjeđivali.

Put u nepoznato


No nedjeljni susret bit će specifičan po mnogo čemu, a ne samo po praznim tribinama. Naime, nakon poraza na Rujevici u Jadranskom derbiju u Hajduku je slijedio niz otkaza. Prvo predjsedniku Lukši Jakobušiću, pa treneru Mislavu Karoglanu, a na kraju je ostavku podnio sportski direktor Mindaugas Nikoličius, ali će na svojoj funkciji ostati do kraja sezone. Svi ti potresi u Hajduku znače kako će Osijek zapravo putovati u nepoznato.

- Žao mi je što se mora igrati pred praznim tribinama, jer nitko od nas sigurno nije pobornik igranja bez navijača. No to ne možemo promijeniti, nego se moramo pripremiti za taj sablasni ambijent. Što se tiče promjena u Hajduku, teško mi je nešto posebno reći na tu temu jer doista ne znam kakve će poteze povući novi trener Jure Ivanković. Hoće li mijenjati formaciju, izbor igrača ili nešto treće, saznat ćemo tek uoči susreta. Međutim, mi trebamo gledati sebe i razmišljati o našoj igri. Dvije pobjede koje smo ostvarili na gostovanjima u Koprivnici i u Zagrebu protiv Rudeša svakako su dobra vijest, ali imamo mi još određenih stvari koje možemo raditi bolje - kaže Zoran Zekić, trener NK Osijek.

Hajduk je još do prije desetak dana bio u utrci za oba trofeja, a danas je praktično ostao bez pravih rezultatskih ambicija. Koliko će ta situacija pomoći ili odmoći Bijelo-plavima?

- Uvijek može biti dobra i loša. S jedne strane, Hajduk će moći igrati bez pritiska, koji njegova publika uvijek stvara, a više nema ni napetost borbe za naslov. S te strane mogu biti rasterećeni, ali mi bismo trebali imati jači rezultatski motiv jer smo u otvorenoj borbi za Europu - smatra Zekić.

Ljudi s klupe


Osijekov trener svoj drugi mandat na klupi otvorio je upravo pobjedom na Poljudu. Bijelo-plavi su jesenas tamo odigrali vrlo zrelu i pametnu utakmicu u kojoj su iznenadili Splićane i slavili s 2:0. Ta je pobjeda prouzročila smjenu tadašnjeg trenera Hajduka Ivana Leke, a sudbina je htjela da se potresi u splitskom klubu ovaj put dogode uoči susreta s Osijekom.

- I tada su nam, kao i protiv Rudeša, važan poticaj donijeli igrači s klupe. Sada kada imamo na raspolaganju pet zamjena, igrači trebaju postati svjesniji važnosti ulaska s klupe. Evo, Lovrić je u Zagrebu u pola sata koje je proveo na terenu stigao napraviti dosta dobrih stvari. Guedes je dobio jedno poluvrijeme, u kojem se dokazao. To su primjeri kako se trebaju ponašati igrači koji ulaze s klupe. Sve to kod nas još ima veću težinu jer mi paralelno sa željom za što boljim rezultatom želimo promovirati mlade igrače. U takvim okolnostima ima prostora za sve ako se žele dokazati, a spojiti ta dva cilja kojima težimo nije uvijek lak posao. Ponekad se formacija i način igre trebaju prilagoditi tako da se mlađim igračima olakša razvoj i sam nastup - smatra trener Bijelo-plavih.

Uglavnom, bit će to ponešto drukčija utakmica od one kakvu se moglo očekivati do prije desetak dana. Iako ne treba računati na bilo kakav popust sa strane Hajduka, jer njemu su, posebno kada igra kod kuće, samo pobjede dovoljno dobre.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike