Novosti
RJEŠENJE ŽUPANIJSKOG ODJELA

Tvrtka Livit u vlasništvu Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Na rad te tvrtke stizale su primjedbe građana Belišća i Valpova, koji su se žalili na zagađenje
Tvrtka Livit, u vlasništvu nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koja se bavi gospodarenjem otpadom, ostala je u četvrtak bez dozvole za gospodarenje otpadom i obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada, koja joj je izdana 17. svibnja 2022.

Radi se o rješenju koje je donio Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije 8. travnja ove godine u upravnom postupku, za čije su donošenje ispunjeni svi formalno-pravni preduvjeti, a kojim se omogućava provođenje daljnjih faza postupka, stoji u priopćenju Osječko-baranjske županije.

Navodi se također da je rješenje o ukidanju dozvole za gospodarenje otpadom tvrtki Livit na lokaciji u Belišću doneseno na temelju zahtjeva i dokumenata Državnog inspektorata, Područnog ureda Osijek, Ispostave u Našicama, u čijoj je nadležnosti, kao i u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najveći dio daljnjih postupaka u rješavanju ovog problema.

Osječko-baranjska županija je, naime, ovo rješenje objavila nakon više upita medija, ali osobito i zbog učestalih poziva građana proteklog vikenda te interesa javnosti i prava na informacije u vezi sa zaštitom okoliša. "Donosimo nove informacije vezane uz problematiku građana Belišća i Valpova zbog neugodnih mirisa i onečišćenja zraka izazvanih gospodarenjem otpadom tvrtke Livit d.o.o, na lokaciji Starovalpovački put 65a u Belišću", kaže se u objašnjenju Osječko-baranjske županije.

Ivan Vrdoljak je u izjavi za Glas Slavonije kazao da ne može imati nikakav komentar jer još nije vidio rješenje, no dodaje kako "zna da je na postrojenju u Belišću sada sve čisto i prema svim zakonima Republike Hrvatske".

“Imamo čak i odluku Upravnog suda o mjeri da se nama mora omogućiti raditi. Bit ćemo puno pametniji kada dobijemo rješenje, koje još nismo primili, nego smo ga pročitali iz medija, što je isto pogreška u upravnom postupku", smatra Vrdoljak.

Podsjetimo da je nakon ekološke katastrofe i požara u osječkoj tvrtki Drava International tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić na skupštini Županije predočio kronologiju prepiske s državnim institucijama o kvaliteti zraka u Belišću. Tada je ustvrdio kako ni nakon više predstavki inspektorata tvrtka Livit nije napravila nikakve pomake, zbog čega je u lipnju prošle godine od Državnog inspektorata, saborskog Odbora za zaštitu okoliša, Ministarstva gospodarstva i pučkog pravobranitelja zatraženo da u okviru svojih ovlasti pristupe brzom rješavanju toga problema.

Ekološka udruga Eko-karašica iz Belišća više od dvije godine zajedno s građanima Belišća i Valpovštine pokušava zaustaviti zagađenje zraka i smrad čiji je, prema njihovim saznanjima, uzročnik belišćanska tvrtka Livit bivšeg ministra gospodarstva. Oni izražavaju zadovoljstvo donesenim rješenjem i najavljuju kako nastavljaju s borbom za čisti zrak u Belišću i Valpovu.

Poznato je da i neke osječke komunalne tvrtke surađuju s tvrtkom Livit, te, nakon što je ovim rješenjem ostala bez dozvole za gospodarenje otpadom i obavljanje djelatnosti oporabe neopasnog otpada, ostaje upitno gdje će se slati mulj nastao postupkom pročišćivanja otpadnih voda i kako ga zbrinjavati ubuduće. Naime, riječ je o, kako je nedavno izneseno u raspravi u HGK-u Županijskoj komori Osijek o problematici mulja nastalog iz uređaja za pročišćivanje otpadnih voda o količinama od 12 do 15 tisuća tona mulja godišnje.

Tomislav Prusina
Vrdoljak: Bit ćemo pametniji kada dobijemo rješenje, koje smo do sada vidjeli tek u medijima