Novosti
ANALIZA: SPECIFIČNA PREDIZBORNA KAMPANJA

Milanović je mobilizirao i podigao ljevicu, ali nije uspio uvući Plenkovića u “blato”
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Glavnu ulogu u sukobu s predsjednikom Republike u HDZ-u je preuzeo Oleg Butković
Nikada u povijesti hrvatske demokracije, posljednje 33 godine, nismo imali ovako kratku, intenzivnu, svađalačku i nepredvidljivu kampanju - gdje se politički protivnici ne štede. Međutim, glavni sukob odvija se između predsjednika Republike Zorana Milanovića i vladajućeg HDZ-a. Čelnici drugih političkih stranaka, pogotovo onih manjih, u javnosti su gotovo nevidljivi.

Osobni rat


Predsjednik Zoran Milanović vodi osobni rat protiv HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, te pojedinih ministara, izravno je uključen u predizbornu kampanju na strani koalicije Rijeke pravde i ne osvrće se na upozorenja Ustavnog suda i Državnog izbornog povjerenstva. Tko je u tim okolnostima profitirao i kako gledati na rezultate najnovijih prijeizbornih anketa?

Politički analitičar Jerko Trogrlić komentirao je na HRT-u prijeizbornu anketu HRrejting, prema kojoj HDZ osvaja 60 mandata u Saboru, SDP 44, Domovinski pokret 14, Most devet, Možemo također devet, IDS-u bi pripala dva, a po jedan mogu očekivati Fokus i Matija Posavec. Trogrlić je istaknuo kako je uvijek nezahvalno preračunavati istraživanja javnog mišljenja u mandate, no i da se može zaključiti kako se trend iz posljednjih godina nije poremetio, te da HDZ može biti zadovoljan. Uključivanje predsjednika Republike Zorana Milanovića u kampanju, kaže, jednokratno je donio tri efekta.

“Donio je mobilizaciju i entuzijazam na ljevici, koji polako kopni. Donio je nezahvalnu situaciju za Možemo i Most, koji su ostali izvan tog bloka. Dobili smo i treći efekt, a to je snažna mobilizacija na desnici, unutar HDZ-a i donekle u Domovinskom pokretu. Činjenica da nije dao ostavku i nije ušao u kampanju, donekle je ublažila te efekte”, poručio je Trogrlić.

Naglašava da u ovom trenutku postoji još puno rubnih saborskih mandata, upozorava na mogućnost velike statističke pogreške u anketama, no i da HDZ u svakom slučaju može biti zadovoljan rezultatima istraživanja.

Politički analitičar Branko Caratan za HRT kaže kako je uključivanje Milanovića u igru imalo za posljedicu da se velik broj “prebjega”, birača koji su se od SDP-a okrenuli prema Možemo, sada ipak vratio SDP-u. Dodaje kako će HDZ-u, izglednom relativnom pobjedniku, osim predstavnika nacionalnih manjina “trebati i neki drugi”. U obzir, kaže, eventualno dolazi Domovinski pokret. “Sada imamo više najava odbijanja suradnje nego najava suradnje, što je problematično”, dodao je Caratan.

Govoreći o Milanoviću, Trogrlić kaže da od prvog trenutka nije poštovao nikakve strukture SDP-a. “Predsjedništvo SDP-a za njegovu je kandidaturu saznalo na tiskovnoj konferenciji s Grbinom... Najavio je nedavno nekoliko imena za potencijalnu vladu, ljude iz nestranačkog ili lijevog političkog spektra”, podsjetio je Trogrlić.

Podbadanje ostavkom


Milanović, dodaje, želi isprovocirati sukob s Plenkovićem, ali Plenković se posljednjih tjedana od sukoba suzdržava. “Bitku s Milanovićem preuzeli su Oleg Butković i Davor Božinović, prema anketama neki od najpopularnijih ministara”, dodao je. Prema Trogrliću, Milanović nije ni blizu izvukao koristi koje bi izvukao da su ti ministri bili netko drugi. Niti je u to “blato” uspio uvući Andreja Plenkovića.

Sukob na relaciji Milanović - ministri nastavljen je i u četvrtak nakon što je potpredsjednik Vlade Oleg Butković objavio na Facebooku kako je čuo da Milanović u petak daje ostavku, nazvavši to potezom očajnika. Milanović je demantirao Butkovića, ali je priču odmah okrenuo u novi napad na HDZ-ovu vladu i u fokus ponovno stavio plinsku aferu, u kojoj je “zamračeno preko 120 milijuna eura”, zbog čega je prozvao i Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića. “Odakle vam ideja da ću ja dati ostavku?” izjavio je Milanović. “Vjerujete čovjeku koji kaže da se ne sjeća poruka iz mobitela Josipe Rimac i da ne postoje? Neću reći da je to netema, ali ne znam što bih više rekao”, kazao je Milanović. Upitan od novinara hoće li ostati na funkciji predsjednika do kraja mandata, dakle do kraja godine, ako mu predsjednik HDZ-a Plenković dođe sa 76 potpisa s kojima će sastavljati novu vladu, Milanović je rekao kako je to hipotetsko pitanje. “Svakome tko mi dođe sa 76 potpisa a da to nisam ja, jer je to pravno nemoguće, ja bih svakako dao mandat. Ali to ću biti ja, nakon što dam ostavku na mjesto predsjednika”, rekao je. Na pitanje hoće li onda dati ostavku u izbornoj noći, također odgovara: “Ne, trebat će tu pregovarati, to je potpuno jasno. Pričekajmo da se prebroje glasovi.”

D. Pavlović/Hina
rejting
HDZ I SDP ZASAD MOGU BITI ZADOVOLJNI ANKETAMA

GRBIN: NEKA BUTKOVIĆ SVE OBJASNI
Butkovićevu objavu o Milanovićevoj ostavci predsjednik SDP-a Peđa Grbin kratko je komentirao Jutarnjem listu. “Oleg Butković sve zna osim koje je poruke slao Josipi Rimac, kakve je poslove namještao i kako se u HDZ-u krade lova. A kako sve zna, neka sam objašnjava svoje objave na Facebooku”, rekao je kratko Grbin. Drugih službenih izjava iz SDP-a i koalicije Rijeke pravde o tom sukobu, ali i o Milanovićevoj “vladi nacionalnog spasa”, u kojoj bi bile “nestranačke osobe”, u četvrtak nije bilo.

BOŽINOVIĆ: NE ZANIMA ME ŠTO JE REKAO
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je, nakon što je Butković najavio da će Milanović dati ostavku, a potonji to opovrgnuo, kako ga “ne zanimaju ostavke ili neostavke” ni što je Milanović rekao. “Nastavlja se stvarati kakofonija u javnosti kako se ne bi vidjelo što je ova vlada sve napravila, što radi u vrijeme dok traje izborna kampanja i što planiramo raditi u sljedećem mandatu”, rekao je Božinović. Ministar je istaknuo kako mu je jasno da će se nastaviti takva vrsta prepucavanja iza koje se, kako je rekao, krije namjera da se ne vidi da stranke koje podržavaju Milanovića “ne samo što ne postoje u ovoj kampanji nego se i ne zna tko su njihovi kandidati za izvršne pozicije”. Upitan za komentar Milanovićeva upozorenja da je Butković počinio kazneno djelo pomažući pri zapošljavanju prijatelja nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac te boji li se da bi i njemu mogle osvanuti slične poruke, Božinović je odgovorio kako se ničega ne boji. “Za razliku od Milanovića, nikad se nisam miješao u rad policije ili drugih neovisnih tijela”, kazao je Božinović.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo