Osijek
2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest
ima 12 % populacije u RH, a
mnogi ne znaju da su bolesni
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Čak 12 posto hrvatske populacije boluje od kroničnih bubrežnih bolesti. Mnogi i ne znaju da boluju od njih. Iznimno je važno biti upoznat sa svojim zdravstvenim problemima kako bi se moglo prevenirati napredovanje bolesti. Rečeno je to na 2. kongresu Hrvatskog društva za bubreg, trodnevnom skupu koji je u četvrtak počeo u hotelu Osijek.

Prof. dr. sc. Nikolina Bašić Jukić, predsjednica Hrvatskog društva za bubreg, ističe da kongres ciljano održavaju u Osijeku.

- Nastojimo decentralizirati medicinu i u svim krajevima Hrvatske imati znanstveni skup koji potiče razvoj struke te promovira zdravlje bubrega. Cilj je našeg društva edukacija liječnika, budućih nefrologa, ali i javnosti. Cijeli niz parametara utječe na kroničnu bubrežnu bolest, a dobrim poznavanjem bolesti možemo utjecati da ne dođe do dijalize, transplantacije ili smrtnog ishoda - kaže prof. Bašić Jukić.

Dodaje da su bubrezi ključni organi u uklanjanju otpadnih tvari i suvišne tekućine iz organizma, a imaju niz manje poznatih funkcija. Oni su povezani sa svim tkivima i organima u ljudskom tijelu, a osim održavanja zdravlja imaju i ulogu paćenika u različitim bolestima. Uloga bubrega određuje hoćete li moći dobiti odgovarajuće onkološko liječenje. Mnogi onkološki bolesnici ne mogu dobiti optimalno liječenje upravo zbog utjecaja lijekova na bubrege - objašnjava naša sugovornica.

S tim su ciljem pokrenuli edukaciju iz onkonefrologije, a jedna sekcija u Društvu posvećena je upravo toj grani nefrologije.

- Cilj nam je multidisciplinarnim pristupom poboljšati ishode onkoloških bolesnika, ali i prevenirati razvoj tumora u bubrežnih bolesnika, koji su izloženi raznim štetnim utjecajima, što povećava rizik za razvoj tumora - ističe prof. Bašić Jukić.

Prof. dr. sc. Jerko Barbić, osječki organizator skupa, dodaje: "Skup ima 250 sudionika, većim su dijelom iz Hrvatske, ali imamo i kolege iz regije. Novost je da je uvedena studentska sekcija, a sudionici skupa su i mladi specijalizanti nefrologije. Program je dosta opsežan, razgovaramo o svim važnim područjima nefrologije, a ovo je prvi konkres nefrologa na kojem se pokreće tema onkonefrologije."

Bit će organiziran i okrugli stol Palijativna nefrologija. Vodit će ga gošća iz Austrije, dr. Bruna Brunetta Gavranić, voditeljica jedine ambulante za palijativnu nefrologiju u Austriji. Riječ je o nefrologiji koja se bavi završetkom života. Time nefrolozi pokreću etički, moralno i stručno važnu temu. V. Latinović
Cilj je da se multidisciplinarnim pristupom poboljšaju ishodi onkoloških bolesnika, ali i prevencija tumora u bubrežnih bolesnika

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike