Osijek
URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Završnica projekta obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se tradicionalno svečanošću na Filozofskom fakultetu prezentacijom i dodjelom Uspomenica učenicima koji su pješačili prethodne godine.

Tako je bilo i u srijedu navečer, kada je dodjela Uspomenica učenicima koji su sudjelovali u Memorijalnoj hodnji Osijek - Vukovar označila kraj tog događaja, ali samo za 2023. godinu. Jer taj se hvalevrijedan projekt nastavlja i ove, 2024. godine, svojim jubilarnim, 15. izdanjem.

- Već 14 godina svakog 18. studenoga učenici izražavaju počast Vukovaru, gradu heroju, koračajući od Osijeka do Vukovarskog groblja. Dionica je to u duljini od 43 km, koju toga dana prijeđu vlastitim snagama. Počelo je 2010. godine, kada je deset učenika Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, u organizaciji UHDDR-a, cjelonoćnim pješačenjem pokazalo svu svoju ozbiljnost, discipliniranost i izdržljivost da bi se u Vukovaru, u jutarnjim satima, uključilo u Kolonu sjećanja - kaže profesorica Gabriela Poslon iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole, organizatorica i idejna začetnica projekta.

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara. Svi oni, bez pogovora, primjedbi i izgreda, koračaju taj dug i težak put, koji od svakog pojedinca traži nadnaravnu snagu kako bi postigao cilj – pokloniti se žrtvama na Vukovarskom groblju.


Iako je sve krenulo iz Doma učenika Ugostiteljsko-turističke škole, već niz godina u koloni su učenici i studenti koji iz svih krajeva domovine dolaze 17. studenoga u Osijek kako bi u ponoć zajedno krenuli put Vukovara. Među njima su i brojni osječki srednjoškolci, kao i bivši učenici Ugostiteljsko-turističke škole.

Na svečanosti su učenici i gosti vidjeli prezentaciju koju je pripremila prof. Poslon. Impoznatna je duljina kolone, koja se kreće dostojanstveno i ponosno u okrilju noći. "Svitanja, koja nas dočekuju na ulasku u Vukovar, rađaju novu snagu u umornim nogama, a srca mladih cijele Hrvatske istom vatrom plamte u zajedništvu. I svaka njihova misao vodilja ponos je na hrabrost, na žrtvu, na neuzmicanje, na nesebično davanje vukovarskih heroja", poručila je profesorica Poslon, voditeljica programa, prezentirajući kronologiju pješačenja učenika.

Potvrdila nam je to Marina, učenica Obrtničke škole Osijek: "Razrednica nam je rekla za ovaj hvalevrijedan projekt, a skupina učenika iz mog razreda odlučila se pridružiti.

Iako su moji kolege u međuvremenu odustali, odlučila sam ići sama i nisam požalila. Iako se ne bavim sportom, pješačila sam cijelim putem i izdržala. Bilo je to neopisivo iskustvo, istovremeno lijepo i žalosno. Planiram nagodinu ići ponovno."

Svečanost su uveličali predstavnici UHDDR-a, Grada Osijeka, učenici Glazbene škole Franje Kuhača izveli su prigodni program, a poseban je gost svečanosti bio Marijan Gubina, koji je predstavio svoj roman 260 dana. U njemu donosi sjećanja na 260 preteških dana koje je proveo kao dječak u zarobljeništvu u selu blizu Vukovara. Najavio je i snimanje filma prema tom autobiografskom romanu, koji će režirati Jakov Sedlar.

V. Latinović

Možda ste propustili...

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

Najčitanije iz rubrike